Spreminjanje svežega sadja in zelenjave v goste napitke je že nekaj let prava uspešnica zdravega življenjskega sloga, saj z njimi zlahka poskrbimo za vnos presnega sadja in zelenjave v naše telo, hkrati pa so tudi zelo okusni in hitro pripravljeni.

Smoothie ali shake? Zmešanček!

V angleško govorečem svetu poznajo dva izraza, smoothie in shake, ki se razlikujeta glede na prisotnost mlečnih izdelkov. Milk shake, skrajšano shake, je mlečni napitek iz mleka, pomešanega z zdrobljenim ledom ali sladoledom, ki mu primešamo sveže sadje ali druge sestavine (čokolado, vaniljo …). Tovrstne napitke so povzdignili predvsem popularna ameriška kultura v petdesetih letih in obrati s hitro prehrano, zato še danes velja, da je shake manj zdrav kakor smoothie, čeprav to ni nujno res, saj je vse odvisno od izbranih sestavin. Smoothie pa je napitek, v katerem je sesekljano in zmešano bodisi sadje bodisi zelenjava ali pa kar oboje v najrazličnejših kombinacijah. Poleg sadja in zelenjave mu lahko primešamo tudi sveže iztisnjene sokove, oreščke, semena in druge dodatke. Ker pa so v receptih za smoothie pogosto tudi jogurt in različne vrste mleka, se poraja vprašanje, ali se s tem smoothie spremeni v shake ali pa vsebnost mleka ni njuna osnovna razlika. Da se ne bi zapletali v terminološko zmešnjavo, za te zmešane sadno-zelenjavne napitke uporabljamo izraz zmešanček.

Kaj potrebujemo?

Pri presnih sadno-zelenjavnih napitkih še posebej velja rek, da dobiš, kar daš. Najbolje je, če uporabimo sveže sezonsko sadje in zelenjavo ali kakovostno zamrznjeno, kadar svežega ni na voljo. »Kakovostne sestavine naredijo kakovosten in hranljiv napitek. V enem kozarcu so zbrani vsi vitamini, minerali in vlaknine, ki jih izbrano sadje in zelenjava vsebujeta. Ker so sadeži sesekljani, so tudi lažje prebavljivi,« pravi Tjaša Grah, lastnica lokala Juicebox na Slovenski ulici v Ljubljani, ki je bil pred sedmimi leti eden prvih, ki je gostom ponujal celo množico pisanih sadno-zelenjavnih napitkov. »Poleg kakovostnih sestavin je pomemben tudi kakovosten in zmogljiv kuhinjski strojček – električni mešalnik (blender). Res svetujem, da zanj odštejete nekoliko več in strošek sprejmete kot naložbo za prihodnost. Sploh, če se odločate za spremembo življenjskega sloga in boste vsak dan pripravili vsaj en smoothie. Pri tem so zelo pomembna zmogljiva kakovostna rezila, ki lahko sekljajo tudi oreščke in semena. Dobro je tudi, da imate sokovnik, saj v večino napitkov dodamo sveže iztisnjen sok pomaranče, jabolk ali rdeče pese, na primer,« našteva Tjaša in medtem pripravlja prvi trio zmešančkov, ki jih bomo postavili pred naš fotografski objektiv.

Kako jih pripravimo?

Zelo preprosto: sadje in zelenjavo operemo, po potrebi olupimo ali obrežemo, dodamo preostale sestavine in sesekljamo! Če uporabljamo ekološko pridelane sestavine ali imamo možnost, da lahko uporabimo kar tiste iz lastnega vrta ali sadovnjaka, jih ni treba lupiti, saj lupina vsebuje veliko vitaminov in mineralov. V posodo kuhinjskega strojčka najprej položimo trde sestavine in jih sesekljamo, nato dodamo mehke, jih sesekljamo in prilijemo tekočino, ki poskrbi, da so zmešančki manj gosti (če malo tekočine v sekljalnik nalijemo že na začetku, bo sekljanje lažje). Uporabimo lahko sveže iztisnjen sok, mandljevo, sojino, riževo ali običajno mleko, kokosovo vodo ali pa kar navadno vodo.

Pisane kombinacije

Za pripravo zmešančkov lahko uporabimo mehko ali trdo sadje, listnato zelenjavo, avokado, ki naredi napitek kremast, korenje, ki da napitku sladek okus, brokoli, paradižnik, kumare, tudi rdečo peso, zeleno in druge gomolje. Sestavine z intenzivnim okusom, kot so ingver, peteršilj in zelena dodamo v manjših količinah, da ne preglasijo okusa preostalih sestavin. Skoraj v vsakem zmešančku je običajno tudi banana, ki napitek zgosti, ga naredi penastega in ga hkrati posladka. »S sestavinami, količinami in kombinacijami se lahko igrate. Včasih se kakšne kombinacije sprva ne zdijo smiselne, potem pa presenetijo! Ne verjamem, da pri tem velja pravilo, da je manj več,« pravi Tjaša in navede sestavine njihovega zelenega zmešančka, ki se imenuje Muca Maca: špinača, avokado, kivi, banana, mandlji, koren mace in ovseno mleko. Najbolje je, da se s sestavinami čim bolj približamo letnemu času: pozimi si privoščimo bogate zmešančke z ovsenimi kosmiči, medom in orehi ali pa zmešančke za povečanje odpornosti z agrumi in na primer brokolijem; v pomladnem času so priljubljeni zeleni očiščevalni zmešančki iz mlade zelenjave; poleti prijajo zmešančki z gozdnimi sadeži …

Dodatki

V zmešančke lahko dodamo suho sadje, semena (bučna, sončnična, lanena …), oreščke, hladno stiskana olja (orehovo, konopljino, olje inca inchi), alge, začimbe in druge naravne dodatke, zaradi katerih bodo zmešančki še bolj hranljivi, krepčilni, poživljajoči ali očiščevalni – odvisno od dodatka, ki ga izberemo. S pravilno izbranimi sestavinami nam bo lahko dal zmešanček, ki ga bomo spili zjutraj, dovolj energije za hiter začetek dneva, pomagal pri koncentraciji, nas spravil v boljši voljo, možganom in telesu pa omogočil uravnoteženo delovanje vse do kosila. Vendar pa Tjaša rada poudari, da učinek dodatkov in »super živil« ne bo takojšen, saj jih je treba uživati dlje in hkrati sprejeti tudi zdrav življenjski slog. Zmešančke je prijetno pripravljati, domišljiji lahko pustimo prosto pot, preizkušamo različne kombinacije in ugibamo, kakšne barve bo naš napitek. Živo zeleni, roza in rumeni kar kličejo po tem, da jih čim prej spijemo! Ker sesekljani sadeži in zelenjava hitreje izgubljajo koristne sestavine, je dobro, da zmešančke spijemo takoj, ko jih pripravimo in so encimi še aktivni, ali vsaj v dveh urah.

 

Recepti:

Rozika

Iron Lady

MangAbba

Coco Ono

Deep purple

Eros Apricotti

Ice Ice Berry

Britney Pears

Plums N’Roses

OZNAKE