O tem pričajo novodobni trendi in marsikatera babica se je verjetno ob njih od srca nasmejala. Mladi in manj mladi se namreč že kar nekaj časa ponovno vračajo k starim navadam – tržnico obiskujejo z mrežastimi vrečicami iz starega blaga, v trgovini raje kot plastenke izbirajo steklenice, mladi starši ponovno perejo pleničke, ob vikendih se odpravijo v trgovino, ki izdelke ponuja na rinfuzo, pečejo kruh z drožmi, kosilo pa najraje pripravijo v litoželezni posodi. Tako bolje skrbijo za okolje in svoje zdravje, zavedajo pa se tudi vzdržljivosti in moči starih staršev – seveda je bilo življenje nekoč težje, ko pa je bila že sama posoda tako težka!

A litoželezna posoda ima svoje prednosti …

Litoželezna posoda velja za nepogrešljivo klasiko, ki se v raznih oblikah za pripravo hrane uporablja že vsaj dva tisoč let. S prehodom od uporabe ognjišč k prvim štedilnikom nekje proti koncu 19. stoletja je izgubila nogice in ročaje za obešanje, po obliki pa se od takrat ni bistveno spremenila. Prednosti litoželezne posode je veliko, zagotovo pa sta najpomembnejši trpežnost in trajnost. Lito železo, iz katerega je izdelana, vsebuje več kot 1,5 odstotka ogljika, zato je taka posoda trša, hkrati pa odlično prevaja toploto. Uporabljamo jo lahko na vseh kuhališčih od plinskih, steklokeramičnih do indukcijskih in pečic, marsikatero (neemajlirano) pa tudi na odprtem ognjišču. Zaradi enakomernega prenosa temperature se litoželezna posoda enakomerno segreva, kar omogoča boljši nadzor med pripravo hrane. Tudi po segrevanju pri nižjih temperaturah še dolgo ohranja toploto, zato se lahko nekatere jedi v njej pripravijo skorajda same. Odlično se obnese pri jedeh, ki zahtevajo uporabo štedilnika in pečice. In še večji količini umazane posode se izognemo. Babice so res imele prav!

Govedina po burgundsko

Nasvete, kako poskrbeti za litoželezno posodo, in recepte za dobrote, ki jih lahko v takšni posodi pripravite, poiščite v marčevski številki revije Dober tek.

OZNAKE