Menda v Italiji poznajo več kot 600 oblik in imen za testenine, veliko je regionalnih in celo krajevnih, najbolj znane pa izdelujemo in jemo po vsem svetu. Testenine po sestavi delimo na jajčne in testenine brez jajc, po obliki pa na dolge, kratke in drobne.

Najbolj znane dolge testenine so gotovo rezanci različnih širin (tagliolini, tagliatelle, fettuccine, pappardelle) in špageti različnih debelin (tankim Italijani pravijo spaghettini, debelim pa spaghettoni). Med dolge testenine sodijo tudi laski (capellini), špageti kitara (alla chitarra), ki so kvadratnega profila, bavette, trenette in linguine (pri vseh gre za nekakšne sploščene špagete, ki se malce razlikujejo po širini in profilu), votli bucatini in ziti, valoviti rezanci ali valvice (mafalde).

Špageti z morsko žabo

Kratke testenine so zelo različnih oblik – najbolj znani so metuljčki ( farfalle), školjke (conchiglie), svedrčki (fusilli), pa votli peresniki (penne), rigatoni, polžki, ušesca (orecchiette), prstanci in kaneloni. Nekatere oblike imajo lahko gladko ali rebrasto površino, kar vpliva na to, koliko se jih bo omaka oprijela.

Peresniki s piščancem, olivno pasto in stročjim fižolom

Potem pa so tu še drobne testenine, kot so rinčice, zvezdice, rižek, črke in druge domiselne oblike, ki zabavajo tudi otroke.

Spomladanska mineštra
OZNAKE