Teden italijanske kulinarike bo letos zaradi epidemioloških razmer potekal virtualno. Po vsem svetu se bo s številnimi dogodki pod okriljem italijanskega Ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje, italijanske agencije za gospodarsko promocijo Italian Trade Agency, mreže Italijanskih inštitutov za kulturo in s prispevkom najboljših italijanskih kuharjev znova osredotočal na enogastronomsko dediščino Italije ter vrednotenje izdelkov iz različnih krajev v Italiji, ki sta resnično kulturno bogastvo.

Izjemna tradicija

Teden italijanske kulture je v letu 2020 posvečen tudi dvestoletnici rojstva Pellegrina Artusija, ki velja za očeta italijanske domače kuhinje, in izpostavlja izjemnost pestre italijanske gastronomske dediščine. Kulinarika naših sosedov predstavlja dolgo zgodovino tradicije in nenehnih inovacij, tesno povezanih z bogastvom ozemlja in strastjo, ki se je razvila ob kakovostnih sestavinah. Tako so nastali recepti, ki so v svetu postali sinonim odličnosti in kakovostne prehrane.

Virtualni kuharski tečaji

Za ljubitelje italijanske kulinarike, ki te dni kuhajo doma, objavljamo serijo v slovenščino prevedenih videoposnetkov priznane italijanske kuharske akademije Italian Chef Academy:

Karpačo iz gamberov

Carpaccio di Gamberi

Kremna polenovka po Beneško

Baccala’ Mantecato alla Veneziana

Rižota na milanski način

Risotto alla Milanese

Biftek z zelenim poprom

Filetto al Pepe Verde

Grisini

Grissini

Tiramisu poljub

Tiramisù al Bacio

Praline EVO

Masterclass za študente

Rimski kuhar Fabrizio D’Alessandro iz italijanskega kuharskega združenja AIC – Associazione Italiana Chef bo v tednu med 23. in 29. novembrom v živo pripravil strokovne virtualne kuharske delavnice (masterclass), namenjene študentom Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana (BIC), ki usposablja bodoče kuharje in strokovnjake za prehrano.

Mediteranska dieta krepi imunski sistem

V tem posebnem letu je pomembno sporočilo, ki ga želi dogodek prenesti po vsem svetu, vrednota prehranjevanja po covid-19: mediteranska dieta je pravzaprav s svojimi naravnimi sestavinami lahko tudi uspešna pri krepitvi imunskega sistema. Zdrav življenjski slog in uravnotežena prehrana že vrsto let predstavljata mediteranski način prehranjevanja, kar gre pripisati tudi oznakam na tipičnih italijanskih izdelkih in vse številnejšim proizvajalcem certificiranih ekoloških živil.

Zanimivost

Italijanski model prehrane, ki temelji na mediteranski dieti in je od leta 2010 nematerialna dediščina Unesca, preučujejo in občudujejo po vsem svetu. Cenjen ni le zaradi izjemne kakovosti številnih tipičnih izdelkov Made in Italy, ampak tudi zaradi koristnega učinka, ki ga ima na zdravje: Italija je druga na svetu po splošnem zdravstvenem indeksu in tretja po dolgoživosti in nizkem indeksu debelosti na območju držav OECD.

OZNAKE