Najpreprosteje je domači sladoled pripraviti s strojčkom za izdelavo sladoleda, ki sladoledno maso samostojno enakomerno meša neprekinjeno ali v določenih časovnih intervalih, sladoled pa zamrzne v manj kot eni uri. Obstaja več vrst takih aparatov: nekateri so le avtomatizirani mešalniki sladoledne mase, ki jih postavimo v zamrzovalnik, druge moramo nekaj ur pred pripravo hladiti v zamrzovalniku, nato jih priključimo v elektriko in vanje vlijemo sladoledno maso (preden maso vlijemo v posodo, se mora metlica že vrteti, sicer lahko masa na ledenomrzli steni posode takoj zamrzne), tretjih sploh ni treba prestaviti v zamrzovalnik, saj sladoledno maso hladijo kar sami. Če strojčka za pripravo sladoleda nimamo, lahko sladoled brez težav pripravimo tudi sami – le nekaj ur več traja zamrzovanje.

 

Mmm, domače! Tak sladoled bo vedno pri roki za osvežitev med poletno vročino. Takega borovničevega se nihče ne bo branil!

Osnovno sladoledno maso navadno pripravimo iz mleka, sladke smetane in sladkorja, nato pa ji dodamo sestavine, ki določijo okus našega sladoleda. S smetano ali polnomastnim mlekom je bolj kremast, če želimo pripraviti manj kaloričnega, uporabimo jogurt, kislo mleko ali pinjenec, lahko pa ga pripravimo celo iz kisle smetane ali skute. Pri pripravi sladoledne mase upoštevamo navodila recepta (ali lastnega navdiha), pazimo pa, da so pred zamrzovanjem vse sestavine ohlajene, saj sladoled tako hitreje in enakomerneje zamrzne ter dobi pravilno gostoto. Še najbolje je, da sladoledne kreme, ki jih moramo pred zamrzovanjem kuhati, pripravimo večer prej in ohlajene čez noč pustimo v hladilniku.

Ko pripravimo sladoledno maso, jo dobro premešamo in prestavimo v zamrzovalnik (posode nikoli ne napolnimo do vrha, ker se prostornina sladoledne mase med zamrzovanjem nekoliko poveča). Sladoled se hitreje ohladi, če posodo s sladoledno maso postavimo v večjo posodo z ledom, pokrijemo s kuhinjsko folijo in vse skupaj postavimo v zamrzovalnik.

Nato nastopi najbolj bistven del priprave sladoleda – mešanje. Posodo vsako uro, še bolje pa pogosteje, vzamemo iz zamrzovalnika in sladoledno maso dobro premešamo z metlico ali električnim mešalnikom ter jo znova postavimo v zamrzovalnik. Postopek ponovimo še vsaj dvakrat ali trikrat in tako preprečimo, da bi sladoled kristaliziral. Za izdelavo kremastega domačega sladoleda je najprimernejša temperatura zamrzovalnika –18 °C.

Koščki sadja naredijo sladoled še posebno privlačen, ker pa je osnovna sestavina sadja voda, se lahko pri zamrzovanju hitro spremenijo v kristalizirane grudice. Kako pripraviti najboljši domači sladoled, si preberite v tem nasvetu.

Sladoledni masi so pogosto dodana jajca (rumenjaki ali sneg beljakov), ki naredijo sladoled bolj kremast. Ker so jajca surova, je higiena ena najvišjih zapovedi, zato pred uporabo aparata za sladoled vse njegove dele in nastavke temeljito operemo in med pripravo skrbimo za čistost. Odtajanega sladoleda tudi nikoli ponovno ne zamrzujemo. Koščki sadja naredijo sladoled še posebno privlačen, ker pa je osnovna sestavina sadja voda, se lahko pri zamrzovanju hitro spremenijo v kristalizirane grudice, s čimer si naredimo medvedjo uslugo. Strukturo obdržijo, če jih, preden jih dodamo v sladoledno maso, posujemo s sladkorjem in pustimo nekaj časa, da sladkor vpije vlago. Kadar sladoledni masi dodajamo alkohol, moramo upoštevati, da se zaradi njega čas hlajenja podaljša, pripravljen sladoled pa ostane nekoliko bolj rahel.

Sladoled lahko prelijemo s sladkim sadnim ali čokoladnim sirupom, likerjem, celo žganjem in vrhunskim bučnim ali oljčnim oljem. Ob njem lahko postrežemo piškote in sadje, lahko ga nadevamo v palačinke, ga okrasimo s smetano, čokoladnimi paličicami ali pisanimi mrvicami. Sladoled pa ni nujno zmeraj posladek. Ko boste povsem obvladali pripravo sladoleda, lahko začnete preizkušati nove okuse, morda slane ali malce začinjene (npr. parmezanov sladoled, paradižnikov sladoled …). Z nekaj vaje (in našimi odličnimi preizkušenimi recepti) boste lahko to poletje ponosno lizali svoj popoln kremast domači sladoled!

 

Recepti:

Jagodni sladoled s kislo smetano

Preprost melonin sladoled

Kavni sladoled s kremnim likerjem in piškoti

Vaniljev sirov sladoled z ribezom

OZNAKE