Sestavine

  • 1 vaniljev strok
  • 5 dl polnomastnega mleka
  • 6 rumenjakov
  • 125 g + 2 žlici svetlo rjavega sladkorja
  • 80 g moke
  • 2 dl sladke smetane

Priprava

1.

Vaniljev strok po dolgem prerežemo in iz njega postrgamo semena. Strok in semena damo v kozico z debelim dnom, prilijemo mleko in počasi zavremo, da se mleko navzame vaniljeve arome.

2.

Medtem damo v skledo rumenjake in 125 g sladkorja ter nekaj minut mešamo, nato dodamo moko in spet zmešamo.

3.

Mleko, ki komaj vre, prelijemo na rumenjake, pri čemer ves čas stepamo, da ne zakrknejo, nato mešanico vrnemo v kozico. Pristavimo na srednji ogenj in ob nenehnem stepanju kuhamo približno 10 minut, da se krema zgosti.

4.

Kremo pretlačimo s kozi fino cedilo, zavržemo vaniljev strok in površino kreme pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, da se ne naredi kožica. Pustimo, da se ohladi, nato postavimo v hladilnik.

5.

Smetano stepemo z 2 žlicama sladkorja, da je gosta, a ne prečvrsta, nato jo nežno vmešamo v vaniljevo kremo. Kremo zdaj naložimo v vrečko za brizganje in z njo nadevamo krofe.

Poskusimo različne okuse

Rjavi sladkor

Navaden rjavi sladkor nadomestimo s polovico temnega in polovico svetlega sladkorja muskovado. Ko kremo precedimo, lahko vanjo vmešamo še nasekljan kandiran ingver ali lešnikov krokant. Kremo na koncu razrahljamo s polovično količino smetane.

Kava

V mleko dodamo 4 ž lice s veže mlete močne kave.

Čokolada

V mleko vtepemo 150 g temne čokolade (s 70 % kakava), nalomljene na koščke. Kremo razrahljamo s polovično količino smetane.

Žafran

V mleko dodamo dober ščep žafranovih nitk. Kremo razrahljamo s polovično količino smetane.

13