Sestavine

  • 350 g listnatega testa
  • moka in sladkor za posip

nadev

  • 3 dl sladke smetane
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 strok vanilje
  • 600 g jagod
  • prgišče listov bazilike (nekaj manjših listov pustimo za jagodno solatko)
  • lupina ½ limone
  • 50 g kakovostne bele čokolade

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Na rahlo pomokani površini, po kateri posujemo tudi malo sladkorja, testo razvaljamo na pravokotnik, malce večji od 28 x 30 cm. Velik pekač obložimo s papirjem za peko in po njem potresemo še malo sladkorja. Testo ovijemo okrog valjarja in ga razprostremo po pekaču.

2.

Po testu posujemo še malo sladkorja in ga prekrijemo s še eno plastjo papirja. Testo pokrijemo s težkim pekačem in pečemo 25 do 30 minut, da se testo zlato obarva in postane hrustljavo, potem ga postavimo na stran, da se ohladi.

3.

Za nadev smetano prelijemo v posodo, dodamo 3 žlice sladkorja in semena vanilje, ki smo jih postrgali iz stroka. Stepamo, da smetana obdrži obliko, nato jo postavimo na stran. Jagode očistimo in jih narežemo na četrtine, le nekaj jih pustimo za solatko; te narežemo na manjše koščke. Baziliko na drobno natrgamo. Baziliko, narezane jagode in limonovo lupinico nežno vmešamo v smetano in kremo postavimo na hladno.

4.

Ko se testo povsem ohladi, ga obrežemo, da dobimo pravokotnik velikosti 28 x 30 cm. Razrežemo ga na tri enako velike pravokotnike. Da bi bili ti zares enake velikosti, najprej odrežemo enega in ga pri drugem uporabimo za vzorec, nato postopek ponovimo.

5.

Enega izmed pravokotnikov premažemo s polovico kreme iz smetane in jagod ter kremo zgladimo s spodnjo stranjo žlice. Pokrijemo ga z drugo plastjo testa in nežno potisnemo navzdol. Po testu naribamo polovico bele čokolade, premažemo s preostankom kreme in pokrijemo z zadnjo plastjo. Navzdol potisnemo le toliko, da začne krema mezeti čez robove.

6.

S slaščičarsko paleto ob straneh poravnamo kremo, da se uravna z robovi testa. Po vrhu namažemo tanko plast kreme, da se naribana čokolada bolje prime, in nanjo naribamo čokolado. S paleto jo nanesemo tudi ob strani. Prihranjene jagode zmešamo z listki bazilike in postrežemo ob strani kot solatko.

Nasveti

Za najboljši okus in rahlost vedno uporabimo kakovostno listnato testo, pripravljeno z maslom.

Da bi testo ostalo ploščato, morajo biti pekači res težki in taki, da se ne ukrivijo. Če so naši pekači tanjši in upogljivi, jih obtežimo s težko keramično posodo.

Vaniljevi stroki so dragi in zelo različne kakovosti. Svež strok je poln, mehak in lepljiv. Pazimo, da ne kupimo posušenih in lomljivih. Praznega vaniljevega stroka nikoli ne zavržemo, saj ohrani veliko okusa. Potisnemo ga v kozarec s sladkorjem in kmalu bomo imeli vaniljev sladkor. Strok lahko namočimo tudi v sirup ali kremo.

Stepena smetana mora imeti konsistenco mehkega snega iz beljakov. Če nas je strah, da bi smetano preveč stepli, ji pred stepanjem dodamo 2 žlici mleka (na 3 dl smetane).

Tisočlistno rezino lahko sestavimo do dve uri vnaprej in jo shranimo v hladilniku. Testo in kremo lahko pripravimo že en večer prej, le da kremi do zadnjega ne dodamo bazilike, testo pa naj počaka zavito v plastični foliji.

32