Sestavine

  • 1 raca
  • 4 jabolka
  • nekaj rezin slanine
  • 3 dl goveje jušne osnove
  • malo belega vina
  • sol
  • poper
  • olje in maslo za pekač

Priprava

1.

Tri jabolka narežemo na rezine, eno jabolko pa prihranimo. Dno pekača premažemo z oljem in prekrijemo z rezinami jabolk. Raco operemo, solimo in malce popramo zunaj in znotraj ter v trebušno votlino vstavimo celo jabolko. Odprtino dobro zapremo z zobotrebci, račko položimo na jabolka v pekaču in jo prekrijemo z rezinami slanine. Prilijemo malo domače goveje juhe in malo vina ter priložimo nekaj koščkov masla. Pekač prekrijmo z aluminijasto folijo in postavimo v segreto krušno peč.

2.

Račko v krušni peči pokrito pečemo približno dve uri, nato jo odkrijemo in pečemo še približno pol ure. Čas peke je odvisen od temperature v krušni peči, zato je dobro ves čas peke račko spremljati, predvsem zadnje pol ure, ko se peče odkrita, saj se nam slanina hitro lahko zažge. Pečeno račko ponudimo z mlinci, dušenim rdečim zeljem in kozarcem rdečega vina. Na Kurenu k martinovi pojedini dodajo tudi kolerabo v smetanovi omaki.

Prilogi

Rdeče zelje z jabolki

Na svinjski masti prepražimo sladkor, dodamo naribano rdeče zelje in nekaj kapljic jabolčnega kisa, da zelje ohrani lepo barvo. Dodamo še naribana jabolka, solimo in zelje pokrito dušimo vsaj pol ure. Nato dodamo kozarec rdečega vina in zavremo, da alkohol izhlapi, ter kuhamo še vsaj 15 minut ali tako dolgo, da se zelje povsem zmehča. Zelje je še okusnejše naslednji dan, ko se okusi prepojijo.

Koleraba v smetanovi omaki

Kolerabo olupimo, narežemo na kose in do mehkega kuhamo pol ure. V ponvi stopimo žlico masla, na njem popečemo kuhano kolerabo, prilijemo sladko smetano in kuhamo še 15 minut.

Nasvet

Pečeno raco v pekaču prekrijemo z aluminijasto folijo, da se ne izsuši. Če na goste še čakamo, jo vsake toliko približamo vratom krušne peči, da ostane lepo topla. Izkušnje nas naučijo, kdaj pekač od vrat odmaknemo in kdaj ga ponovno približamo, da pečeno račko ohranjamo na primerni temperaturi.

21