Sestavine

  • 150 g temne čokolade
  • 4 dl polnomastnega mleka
  • 3 dl sladke smetane
  • 1 vaniljev strok
  • 80 g sveže mete (s stebli)
  • 4 rumenjaki velikih jajc
  • 150 g sladkorja
  • korneti za sladoled (po želji)

Priprava

1.

Čokolado damo v plastično vrečko, jo zapremo in za najmanj pol ure postavimo v zamrzovalnik. Z valjarjem jo nato v vrečki zdrobimo na majhne koščke. Vaniljev strok vzdolžno razpolovimo.

2.

Mleko in smetano zlijemo v srednje veliko kozico z debelim dnom. Iz vaniljevega stroka z nožem izpraskamo semena in jih damo v mlečno zmes skupaj s strokom. Segrevamo toliko časa, da mleko skoraj zavre; občasno premešamo. Dodamo metine liste in stebla, pokrijemo in pustimo 15 minut, da se mlečna zmes navzame okusa.

3.

Odstranimo vaniljev strok in mleko precedimo v čisto kozico. Z lopatico meto v cedilu dobro potlačimo, da iztisnemo kar največ okusa, nato jo zavržemo.

4.

Rumenjake penasto stepemo s sladkorjem, približno 5 minut z električnim mešalnikom. Metino mleko ponovno segrevamo, da skoraj zavre.

5.

Polovico mleka dodamo stepenim rumenjakom in mešamo, da se sestavine povežejo, nato zmes vlijemo v preostalo mleko. Ob stalnem mešanju na nizkem ognju segrevamo 3 do 4 minute, da se zmes zgosti. Pazimo, da se krema ne segreje premočno, ker se lahko sesiri. Preložimo jo v skledo in pustimo, da se ohladi. Občasno jo premešamo, da se ne naredi skorjica. Ohlajeno kremo damo v hladilnik, da se res dobro ohladi, najbolje je, da jo v hladilniku pustimo čez noč.

6.

Kremo preložimo v strojček za pripravo sladoleda, in preden zamrzne, vanjo vmešamo čokoladne koščke, nato pustimo, da do konca zamrzne. Sladoled preložimo v plastično posodo za zamrzovanje, dobro jo zapremo in shranimo v zamrzovalnik. Preden sladoled postrežemo, ga v hladilniku pustimo 20 do 30 minut, da se malo zmehča. Postrežemo ga v kornetih ali skodelicah.

Nasvet

Če se krema zaradi previsoke temperature sesiri, jo prelijemo v skledo, ki jo postavimo v ledeno mrzlo vodo, in jo ponovno zmešamo. Vrnemo jo v čisto kozico in ponovno segrevamo.

Če nimamo strojčka za sladoled, kremo preložimo v posodo za zamrzovanje in jo za 2 do 3 ure postavimo v zamrzovalnik. Ko začne sladoledna masa ob robovih posode zamrzovati, jo dobro premešamo, da razbijemo vse kristale, vmešamo čokolado in posodo ponovno postavimo v zamrzovalnik, da masa zamrzne do konca.

26