Sestavine

  • 500 g malin
  • 500 g razkoščičenih breskev
  • 800 g želirnega sladkorja
  • sok 1 limone
  • košček masla (po želji)

Priprava

1.

Zvečer, preden bomo kuhali marmelado, breskve razrežemo na majhne koščke, približno tako velike, kot so maline. Nato v veliko skledo v plasteh zložimo breskve, maline in sladkor. Skledo pokrijemo in jo pustimo na sobni temperaturi.

2.

Naslednje jutro vse dobro premešamo in mešanico pustimo stati, dokler ne začnemo kuhati. Majhen krožnik damo v zamrzovalnik.

3.

Sadje, sladkor in ves sok zlijemo v veliko posodo za kuhanje marmelade (ali kakšno drugo veliko in široko posodo za kuhanje – večja, kot je, hitreje je marmelada pripravljena in manj se sadje razkuha). Primešamo limonov sok in na zelo nizki temperaturi kuhamo, da se preostali sladkor raztopi.

4.

Mešanico zavremo in počasi kuhamo 5 minut. Ogenj ugasnemo in žličko pripravljene vroče marmelade kanemo na mrzel krožniček. Ko je ohlajena, jo potipamo s prstom. Če se malo naguba, pripravljena. Če je še preveč tekoča, da bi se naredile gubice, ponovno prižgemo štedilnik in kuhamo še dve minuti. Nato test ponovimo. Postopek ponavljamo, dokler marmelada ni pripravljena.

5.

Odstranimo peno, v mešamo maslo (če se zanj odločimo), ki povzroči, da se preostala pena raztopi. Marmelado pustimo 15 minut počivati, nato z njo napolnimo sterilizirane kozarčke. V temnem in hladnem prostoru jo lahko hranimo do 6 mesecev.

Nasvet

Kozarčke steriliziramo tako, da jih dobro operemo v vroči milnici, jih odcedimo in pustimo, da se posušijo. Za 10 minut jih damo v pečico, ki smo jo segreli na 160 °C. Z marmelado jih napolnimo, ko so še topli.

10