Sestavine

  • 4 velike klementine (pribl. 500 g)
  • sok 3 velikih limon (pribl. 2 dl)
  • 1,3 l vode
  • 1 kg sladkorja
  • 4 žlice pomarančnega likerja (npr. cointreau)

Priprava

1.

Klementine zdrgnemo v topli milnici, jih dobro izplaknemo, odcedimo, razpolovimo in iz njih v večjo kozico iztisnemo sok. Iz polovic odstranimo meso in ga damo na cedilo nad kozico ter iz njega iztisnemo čim več soka. Preostanek skupaj s pečkami damo v vrečko. Lupino narežemo na koščke in jo z vrečko vred damo v kozico skupaj z limonovim sokom in vodo. Pustimo stati čez noč.

2.

Naslednji dan damo kozico na srednje močan ogenj, vse skupaj zavremo in nepokrito kuhamo približno 30 do 45 minut, da se lupina zmehča. Potem vrečko z mesom in pečkami stisnemo, da čim več tekočine odteče, in jo odstranimo. Mešanico nato stehtamo, dobiti bi morali približno 1,1 kg mase.

3.

Kozico postavimo na nizek ogenj in dodamo še sladkor. Nežno segrevamo, da se sladkor raztopi, vmes večkrat premešamo. Ko se sladkor raztopi, mešanico zavremo in kuhamo 15 minut, nato naredimo preizkus želiranja. Žlico marmelade kanemo na ledeno mrzel krožnik in ga za eno minuto postavimo v zamrzovalnik. Če se marmelada strdi, je kuhana, če je tekoča, jo kuhamo še 2 minuti in spet naredimo preizkus želiranja. Postopek ponovimo, če marmelada še ni kuhana.

4.

Previdno dodamo liker in pustimo marmelado stati 15 minut, da se začne zgoščevati. Nato z njo napolnimo sterilizirane kozarce in zapremo.

Še nekaj podobnih receptov

Marmelada iz grenkih pomaranč

Enako kot marmelado iz klementin lahko pripravimo tudi marmelado iz grenkih pomaranč (pravijo jim tudi kisle pomaranče, seviljske pomaranče, v Dalmaciji ljute pomaranče). Te pomaranče so pregrenke, da bi jih uživali sveže, lahko pa iz njih pripravimo sirup, likerje in zlasti marmelade, saj imajo več pektina kot sladke pomaranče. Iz njihove lupine pripravljajo arancine, kandirane pomarančne lupine. Najbolj znane grenke pomaranče izhajajo iz španske Sevilje. Marmelado iz pomaranč ali mandarin lahko nadgradimo z dodatki drugih sadežev ali začimb. Predlagamo, da poskusite s pasijonkami ali ingverjem.

Marmelada iz klementin in pasijonk

Pripravimo jo tako, kot je navedeno pri marmeladi iz klementin, le da iz recepta izpustimo liker, povečamo količino sladkorja za 100 g in dodamo sok in meso 6 ali 7 velikih zrelih pasijonk; dobili naj bi 2 dl mase pasijonk. Maso dodamo v tretjem koraku zgornjega recepta in marmelado kuhamo 2 do 3 minute dlje, kot pri prejšnjem receptu, da se marmelada strdi.

Marmelada iz klementin in ingverja

Za to marmelado v vrečko s pečkami in mesom mandarin dodamo še 80 g olupljenega in naribanega svežega ingverja. Sledimo zgornjemu receptu in, ko je marmelada kuhana, vanjo po želji dodamo tudi na drobne kocke narezan kandirani ingver. Pustimo jo stati 15 minut, da se začne zgoščevati, nato z njo napolnimo sterilizirane kozarce.

11