Sestavine

biskvit

 • 100 g masla
 • 100 g mletih praženih lešnikov
 • 300 g mehkega svetlo rjavega sladkorja
 • 6 žlic polposnetega mleka
 • 1 žlička instantne kave v prahu
 • 6 velikih jajc (na sobni temperaturi)
 • 2 žlici koruznega škroba
 • 175 g moke

kavni sirup

 • 50 g mehkega svetlo rjavega sladkorja
 • 1 žlička instantne kave v prahu
 • 1 žlica lešnikovega likerja (npr. frangelico; lahko tudi kavnega)

maskarponejeva krema

 • 400 g sira maskarpone
 • 300 g lešnikovo-čokoladnega namaza
 • 1 žlica instantne kave v prahu
 • 50 g nasekljanih praženih lešnikov za okras

kavna krema

 • 1,5 dl sladke smetane
 • 4 žličke sladkorja v prahu
 • 3 žlice polposnetega mleka
 • 1 žlica instantne kave v prahu, stopljene v žlički vrele vode
 • maslo za model

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Dva okrogla modla za torte s premerom 20 cm, globoka približno 4,5 cm ali več, obilno namastimo z maslom in dno obložimo s papirjem za peko. Maslo, mleko in kavo v prahu damo v majhno kozico in počasi segrevamo, da se maslo stopi. Mešanico postavimo na stran.

2.

Lotimo se biskvita. Jajca ubijemo v skledo samostoječega mešalnika in stepamo približno 5 minut. Dodamo sladkor in stepamo še 5 minut ali tako dolgo, da se masa zgosti in postane valovita ter pusti sled, ki se ohrani nekaj sekund (lahko uporabimo tudi ročni električni mešalnik in v veliki skledi stepamo 15 do 20 minut). Zelo pomembno je, da se masa zgosti in skoraj podvoji prostornino, saj je le tako biskvit rahel.

3.

Koruzni škrob, moko in ½ žličke soli presejemo na biskvitno maso in mešanico zelo previdno vmešamo z lopatko ali metlico za stepanje. Po masi posujemo še mlete lešnike in jih prav tako nežno vmešamo. Ob robovih sklede prilijemo toplo kavo z mlekom in tekočino previdno vmešamo. Ne hitimo, počasi in rahlo dvigamo metlico in vmešavamo, dokler tekočina ne izgine. Maso razdelimo po modlih in biskvit pečemo 25 minut, da naraste do sredine modla in se zlato zapeče.

4.

S paletnim nožem povlečemo med biskvitom in modlom, da biskvit odstopi od oboda, nato pustimo, da se biskvit v modlu 20 minut ohlaja na rešetki. Biskvit se zravna in morda malo naguba, kar je pravilno. Biskvit previdno vzamemo iz modla in ga do konca ohladimo. Stran s papirjem za peko naj bo spodaj.

5.

Medtem ko čakamo, da se biskvit ohladi, pripravimo kavni sirup in maskarponejevo kremo. Sladkor in 4 žlice vode damo v majhno kozico. Zavremo in pustimo 1 minuto, nato kozico odstavimo. Vmešamo kavo in liker. Maskarpone, lešnikovo–čokoladni namaz in kavo stepemo s kuhalnico, da dobimo svilnato in enotno kremo.

6.

Torto sestavimo. Ohlajena biskvita z velikim nazobčanim nožem vodoravno enkrat prerežemo. S čopičem oblate na prerezanih straneh navlažimo s kavnim sirupom. Porabimo ves sirup. En oblat postavimo na krožnik ali podstavek za torte, tako da je prerezana stran zgoraj. Oblat po celotni površini premažemo s 3 zvrhanimi žlicami kreme. Pri tem si pomagamo s paletnim nožem. Plast kreme naj bo debela približno 5 mm. Postopek ponovimo še z dvema oblatoma. Ko pridemo do zadnjega oblata, ga položimo na kremo, prerezana stran naj bo tokrat spodaj, da je zgornja plast torte ravna. Preostanek kreme razmažemo po vrhu in obodu torte. Plast na vrhu je lahko tanka. Nasekljane lešnike potresemo na podstavek okoli torte. Paletni nož očistimo in z njim lešnike povlečemo nekaj centimetrov navzgor, da se oprimejo kreme in naredimo okrasni rob. Odvečne delce odstranimo.

7.

Pripravimo še kavno kremo za okraševanje. Tri žlice smetane, 1 žličko sladkorja v prahu in 1 žlico mleka damo v majhno skledo, preostalo smetano, sladkor, mleko in večino stopljene kave pa v večjo. Najprej stepemo belo smetano, nato kavno smetano, obe le toliko, da spominjata na peno na kapučinu, torej sta gosti, toda še vedno lahko stečeta z žlice. Večino kavne kreme razmažemo po vrhu torte. V kremo, ki nam je ostala, vtepemo še malo kave, da postane krema nekoliko temnejša.

8.

Torto lahko okrasimo z vzorcem drevesa, kakršnega naredijo na kapučinu. Na koničasto žličko damo malo bele kreme. Začnemo pri dnu drevesa, desno od sredine torte. Žličko pritisnemo v kavno kremo in pustimo, da bela krema počasi steče. Ko krema teče, žličko povlečemo po kavni kremi in jo nežno odmaknemo, da zarišemo listu podobno obliko. Postopek z več bele kreme ponovimo še na levi strani, nato pa še trikrat ali štirikrat. Premikamo se proti vrhu torte in rišemo vedno manjše listke. Z isto tehniko okoli roba vzorca naredimo še nekaj lokov.

9.

S temno kavno kremo vsakemu listu dodamo podrobnosti – zarišemo jih lahko s konico žličke ali čisto palčko za koktajl. S palčko pri vsakem listu robove potegnemo gor in ven, nato naredimo črto od vrha drevesa do dna, da vzorec končamo. Torto lahko v hladilniku hranimo 2 dni. Odrezane dele torte rahlo pokrijemo in pazimo, da torte ne pokrijemo neposredno, saj lahko poškodujemo okras. Torto lahko postrežemo neposredno iz hladilnika ali jo prej segrejemo na sobno temperaturo.

Nasvet

Instantna kava v prahu je najboljši način, da dobi torta res pravi okus po kavi.

26