Sestavine

čokoladni biskvit

  • zmehčano maslo za pekač
  • 6 velikih jajc
  • 150 g svetlo rjavega sladkorja
  • 50 g kakava v prahu

nadev

  • 1 l kakovostnega vaniljevega sladoleda

snežna obloga

  • 200 g sladkorja
  • 4 beljaki (od velikih jajc)
  • ½ žličke vaniljeve arome

Priprava

1.

Zamrzovalnik nastavimo na hitro zamrzovanje ali pa naredimo nekaj prostora v njegovem najbolj mrzlem delu. Pečico segrejemo na 180 °C. Plitev pekač, velik 23 x 33 cm, obložimo s papirjem za peko, ga premažemo z malo masla in postavimo na stran.

2.

Najprej spečemo biskvit. Jajca razdelimo na rumenjake in beljake. Rumenjake in sladkor penasto umešamo z električnim mešalnikom. Na mešanico presejemo kakav in ga temeljito vmešamo. Metlici mešalnika operemo in obrišemo do suhega. V čisti skledi stepemo beljake v trd, a ne suh sneg. V kakavovo maso najprej z ročno stepalko vmešamo tretjino snega, nato pa še preostali dve tretjini, da nastane enotna zmes.

3.

Testo zlijemo v pripravljeni pekač in ga narahlo poravnamo z lopatico. Postavimo na sredino pečice in pečemo 25 minut oziroma tako dolgo, da naraste in začne odstopati od stranic pekača. Vzamemo iz pečice, z nožem za maslo odmaknemo robove od pekača in pustimo, da se v njem ohladi.

4.

Medtem ko se biskvit ohlaja, pripravimo nadev. Na delovno površino položimo velik kos prozorne kuhinjske folije, vzamemo sladoled iz banjice in ga položimo na folijo. Delamo hitro. Sladoled pokrijemo s folijo in ga s pritiskanjem in valjanjem oblikujemo v valj, dolg 33 cm in s premerom približno 5 cm. Drugi kos prozorne kuhinjske folije ovijemo okoli prvega in zvijemo konca, da ohranimo valjasto obliko. Položimo nazaj v zamrzovalnik vsaj za 1 uro, da se strdi.

5.

Plitev pekač obložimo s papirjem za peko in nanj položimo biskvit. Sladoled vzamemo iz zamrzovalnika, ga odvijemo in položimo na sredo biskvita. S papirjem za peko si pomagamo, da dvignemo biskvit z obeh strani in ga ovijemo okoli sladoleda. Pazljivo prenesemo zvitek na pekač in ga obrnemo, tako da je del, kjer se testo stika, spodaj. Obrežemo oba konca. Zvitek in pekač ovijemo s prozorno kuhinjsko folijo in spravimo v zamrzovalnik vsaj za 4 ure, lahko pa do 1 tedna.

6.

Zgornjo plast iz sladkega snega naredimo 20 minut prej, preden postrežemo. V kozico zlijemo 1,75 dl vode, dodamo sladkor in na hitro zavremo pri visoki temperaturi. Mešanica naj vre, dokler termometer za sladkor ne pokaže 115 °C.

7.

Medtem v večji skledi ali posodi namiznega mešalnika stepemo beljake v mehak sneg. Preklopimo na veliko hitrost in začnemo počasi, v kar najtanjšem curku, prilivati vroči sladkorni sirup. Po kakih 10 minutah se bo zmes začela gostiti in postajati svetleča. Stepamo še naprej, dokler se ne ohladi, da je samo še topla, nato vmešamo vanjo vaniljevo aromo. Tak sneg uporabimo takoj, saj je z njim laže delati, dokler je še topel.

8.

Veliko vrečko za brizganje opremimo z nastavkom zvezdaste oblike, širokim 1,5 cm, in jo napolnimo s snegom. Pekač vzamemo iz hladilnika in zvitek s pomočjo dveh lopatic previdno zadrsamo na servirni pladenj. Po vsej dolžini in ob konceh nanj nabrizgamo sladki sneg. S kuhinjskim gorilnikom po vsej površini opečemo oblogo. Lahko pa pečemo v pečici pri 220 °C, in sicer 8 minut oziroma tako dolgo, da se obloga učvrsti in rahlo porjavi. Razrežemo na debelejše rezine, ki bodo pri sobni temperature ohranile obliko 5 do 10 minut.

20