Sestavine

  • 0,9 dl rjavega ruma
  • 1,8 dl pomarančnega soka
  • 1,8 dl ledenega čaja
  • rezine jagod
  • led
  • nekaj vejic bazilike

Priprava

1.

Dan prej pripravimo zeleni led. Lističe bazilike drobno sesekljamo in pomešamo z 2 dl vode. Mešanico nalijemo v posodico za led in postavimo v zamrzovalnik.

2.

Ročni mešalnik za koktajle (»shaker«) do polovice napolnimo z ledom (navadnim, ne zelenim) in prilijemo polovico rjavega ruma in ledenega čaja. Mešalnik čvrsto zapremo in močno stresamo 10 sekund. Vsebino precedimo v kozarec, prilijemo polovico ohlajenega pomarančnega soka, okrasimo z rezinami jagod in dvema kockama zelenega ledu. Postopek ponovimo še za drugi kozarec.

Nasveti za osvežilne napitke

Napitke lahko okrasimo s svežimi zelišči, sezonskim sadjem in zelenjavo, ki dodajo nekaj okusa in predvsem svežino.

Namesto vode lahko za ledene kocke uporabimo tudi limonado ali sadni sok. Napitke lahko barvno popestrimo s pisanim ledom, ki ga pripravimo tako, da vodo zmešamo s sesekljanimi zelišči (meta, bazilika …). Zanimiv učinek dobimo tudi, če v ledene kocke zamrznemo užitne cvetove ali gozdne sadeže, ki zaplavajo v pijači, ko se ledene kocke raztopijo. Za nasvet, kako pripravimo led s cvetovi, skočite h kuharskim nasvetom.

Led najpreprosteje zdrobimo tako, da ga položimo v čisto plastično ali še bolje platneno vrečko, ki jo zavijemo v brisačo. Postavimo jo na delovno površino in udarjamo z valjarjem.

V kozarce najprej nasujemo led, nato ga prelijemo s pijačo, ki se tako hitreje ohladi, in preprečimo, da bi se prelila čez rob kozarca, ko vanjo damo kocke ledu.

Za zares hladne pijače ohladimo tudi kozarce. Dobro uro pred postrežbo jih postavimo v hladilnik.

Zamrznemo lahko tudi rezine limon in limet.

11