Sestavine

  • 1,25 kg očiščenih in razpolovljenih čvrstih zrelih jagod
  • 1 kg želirnega sladkorja
  • sok 1 limone
  • košček masla (po želji)

Priprava

1.

Jagode in sladkor v plasteh zlagamo v veliko skledo. Zadnja plast na vrhu je sladkor. Skledo pokrijemo in pustimo počivati 24 ur. Medtem v zamrzovalniku ohladimo majhen krožniček.

2.

Do naslednjega dne se sok iz jagod izloči in v skledi so jagode v sladkem roza sirupu. Če se to ne naredi, jagode na hitro premešamo in jih pustimo stati še nekaj ur.

3.

Mešanico zlijemo v večjo posodo, v kateri bomo kuhali marmelado, in jo segrevamo, da se preostali sladkor stopi. Nato jo zavremo in vmes pogosto premešamo.

4.

Dodamo limonov sok in kuhamo 10 minut. Občasno premešamo. Če se na površini pojavi pena, dodamo košček masla. Nato posodo odstavimo s kuhalne plošče in damo žličko marmelade na ohlajen krožniček. Pustimo, da se malo ohladi, nato s prstom preverimo, če je kuhana. Če v marmeladi ostane sled, je pripravljena. Pustimo, da se še 30 minut ohlaja, potem pa jo nadevamo v sterilizirane kozarčke. Ko so hladni, jih označimo. Najbolje je, da marmelado porabimo v enem letu. Ko kozarček odpremo, ga hranimo v hladilniku.

26