Sestavine

  • 50 g narezanega svežega ingverja
  • 300 g sladkorja
  • rezine 2 limon
  • mineralna voda
  • rezine limone, ko postrežemo

Priprava

V ponvi prelijemo rezine limon, ingver in sladkor z 2 dl vode. Zavremo in kuhljamo, da se sladkor raztopi, nato raztopino odstavimo z ognja, ohladimo in precedimo skozi cedilo. Pri tem pritiskamo z žlico, da se izcedi čim več soka. Sirup lahko hranimo v hladilniku en teden. Postrežemo ga razredčenega z ohlajeno mineralno vodo in rezinami limone.

Nasveti za osvežilne napitke

Napitke lahko okrasimo s svežimi zelišči, sezonskim sadjem in zelenjavo, ki dodajo nekaj okusa in predvsem svežino.

Namesto vode lahko za ledene kocke uporabimo tudi limonado ali sadni sok. Napitke lahko barvno popestrimo s pisanim ledom, ki ga pripravimo tako, da vodo zmešamo s sesekljanimi zelišči (meta, bazilika …). Zanimiv učinek dobimo tudi, če v ledene kocke zamrznemo užitne cvetove ali gozdne sadeže, ki zaplavajo v pijači, ko se ledene kocke raztopijo. Za nasvet, kako pripravimo led s cvetovi, skočite h kuharskim nasvetom.

Led najpreprosteje zdrobimo tako, da ga položimo v čisto plastično ali še bolje platneno vrečko, ki jo zavijemo v brisačo. Postavimo jo na delovno površino in udarjamo z valjarjem.

V kozarce najprej nasujemo led, nato ga prelijemo s pijačo, ki se tako hitreje ohladi, in preprečimo, da bi se prelila čez rob kozarca, ko vanjo damo kocke ledu.

Za zares hladne pijače ohladimo tudi kozarce. Dobro uro pred postrežbo jih postavimo v hladilnik.

Zamrznemo lahko tudi rezine limon in limet.

12