Sestavine

  • 1 žlica gosje masti
  • 600 g govejega plečeta
  • 100 g dimljene mesnate slanine
  • 350 g šalotke ali biserne čebulice
  • 250 g šampinjonov (pribl. 20 gobic)
  • 2 stroka česna
  • dišavni šopek (glej nasvet)
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 7,5 dl rdečega vina (najbolje burgundca)

Priprava

1.

Veliko težko kozico, primerno tudi za v pečico, segrejemo in dodamo žlico gosje masti. Govedino narežemo na večje kose, jo začinimo in dodamo v kozico. Meso opekamo 3 do 5 minut, da se zlato rjavo zapeče, nato kose obrnemo in opekamo, da so z vseh strani zapečeni. Po potrebi dodamo še malo gosje masti. Meso opekamo v 2 ali 3 izmenah, popečeno meso pa odlagamo v cedilo, postavljeno nad skledo, da vanjo odtekajo sokovi.

2.

V isti kozici popražimo na rezine narezano slanino, olupljene čebulice, šampinjone in dišavni šopek, da se vse rahlo rjavo obarva. Primešamo paradižnikovo mezgo, kuhamo nekaj minut in mešamo. To obogati govedino in je odlična osnova za enolončnico. Meso damo nazaj v kozico, prilijemo vse sokove, ki so se nabrali pod cedilom, in premešamo.

3.

V kozico prilijemo vino in 1 dl vode oziroma le toliko, da meso s tekočino ni popolnoma prekrito. Zavremo in z žlico postrgamo karamelizirane sokove, ki so se nabrali na dnu kozice – tako bo enolončnica še okusnejša.

4.

Pečico segrejemo na 150 °C. Kozico pokrijemo z aluminijsko kuhinjsko folijo in jo postavimo v pečico. Enolončnico v pečici kuhamo 3 ure. Če je po treh urah omaka videti vodena, s penovko odstranimo govedino in zelenjavo ter omako nekaj minut kuhamo na visoki temperaturi, da se malo zgosti, nato meso in zelenjavo vrnemo v kozico.

5.

Iz kozice odstranimo dišavni šopek in ga zavržemo. Enolončnico razdelimo v skodele in postrežemo s kuhanim krompirjem ali krompirjevim pirejem.

Opomba

Pripravili smo nekoliko poenostavljen recept za govedino po burgundsko, tradicionalno francosko kmečko jed, ki so jo sčasoma oplemenitili in povzdignili na raven visoke kuhinje. Izvirni recept je precej bolj dolgotrajen, saj moramo govedino dva dni, še bolje pa štiri, marinirati v rdečem burgundskem vinu. K tej jedi tradicionalno ponudijo kuhan krompir, izrezan v obliki vinskih sodčkov, in rezine opečenega kruha.

Nasvet

Jed pripravimo en dan prej in jo potem počasi pogrejmo v pečici. Okusi se bodo čez noč precej razvili, jed pa bo bogatejša in okusnejša.

Dišavni šopek naredimo tako, da vejice rožmarina, timijana, peteršilja in lovorove liste z vrvico povežemo v šopek.

Šalotke ali biserne čebulice hitreje olupimo, če jih prelijemo z vrelo vodo. Pustimo jih stati nekaj minut, nato vodo odcedimo in lupina bo kar zdrsnila s čebulic.

17