Sestavine

  • 0,8 dl gina (pribl. 5 žlic)
  • ½ solatne kumare
  • 2,5 dl tonika
  • nekaj vejic koriandra
  • led

Priprava

Kumaro operemo in narežemo na palčke, koriander splaknemo. Vsak kozarec do polovice napolnimo z ledom, dodamo nekaj lističev koriandra in prelijemo s polovico gina. Dodamo kumaro in dotočimo tonik. S kumaro koktajl dobro premešamo in postrežemo.

Nasveti za osvežilne napitke

Napitke lahko okrasimo s svežimi zelišči, sezonskim sadjem in zelenjavo, ki dodajo nekaj okusa in predvsem svežino.

Namesto vode lahko za ledene kocke uporabimo tudi limonado ali sadni sok. Napitke lahko barvno popestrimo s pisanim ledom, ki ga pripravimo tako, da vodo zmešamo s sesekljanimi zelišči (meta, bazilika …). Zanimiv učinek dobimo tudi, če v ledene kocke zamrznemo užitne cvetove ali gozdne sadeže, ki zaplavajo v pijači, ko se ledene kocke raztopijo. Za nasvet, kako pripravimo led s cvetovi, skočite h kuharskim nasvetom.

Led najpreprosteje zdrobimo tako, da ga položimo v čisto plastično ali še bolje platneno vrečko, ki jo zavijemo v brisačo. Postavimo jo na delovno površino in udarjamo z valjarjem.

V kozarce najprej nasujemo led, nato ga prelijemo s pijačo, ki se tako hitreje ohladi, in preprečimo, da bi se prelila čez rob kozarca, ko vanjo damo kocke ledu.

Za zares hladne pijače ohladimo tudi kozarce. Dobro uro pred postrežbo jih postavimo v hladilnik.

Zamrznemo lahko tudi rezine limon in limet.

14