Sestavine

testo

 • 370 g gladke moke
 • 4 jajca
 • 1 žlička soli
 • 1–2 žlici olja
 • moka za delovno površino

nadev

 • 1 kg špinače
 • 2 žlici masla
 • 1 sesekljan strok česna
 • 2 žlički nasekljanega majarona
 • 500 g albuminske skute (rikote)
 • sol
 • 50 g masla
 • velika pest žajbljevih listov
 • parmezan za posip

Priprava

1.

Moko stresemo na delovno površino in na sredi naredimo jamico, v katero vlijemo jajca in rumenjake ter dodamo olje in sol. Z vilicami zmešamo jajca. Postopoma dodajamo moko z roba in jo zamesimo z jajci. Vdelamo toliko moke, da dobimo čvrsto in nelepljivo testo, ki ga na pomokani delovni površini gnetemo tako dolgo, da dobimo gladko, prožno in svetlikajoče se testo (5 do 10 minut). Če je lepljivo, dodamo še malo moke.

2.

Testo oblikujemo v kepo, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo ali prtičem in pustimo počivati od 30 minut do dveh ur. Dlje ko testo počiva, lažje ga razvaljamo. Tudi dodano olje pomaga, da se testo lepo razvalja.

3.

Medtem pripravimo nadev. Špinačo operemo in jo v vreli slani vodi blanširamo eno minuto. Odcedimo jo v cedilu, vendar je ne prelijemo s hladno vodo. Pustimo, da se ohladi, nato jo dobro ožmemo, da iztisnemo čim več tekočine, in drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo maslo, dodamo česen in majaron, pražimo le minuto, saj česen ne sme porjaveti, priložimo špinačo, premešamo in ohladimo. Ohlajeni špinači dodamo skuto, zmešamo, da se sestavine povežejo, in po potrebi začinimo.

4.

Testo razrežemo na več delov in vsak del na pomokani delovni površini tenko razvaljamo (na 1,5 mm ali manj). Ko en del valjamo, naj bo preostalo testo pokrito z vlažnim prtičkom, da se ne izsuši. Testo razrežemo na trakove, široke približno 16 do 18 cm, in na sredino traku (ali malo nižje) v vrsti položimo po žlico nadeva v razdalji 3 do 4 mm. Testo med kupčki nadeva premažemo z vodo, da se bolje zlepi. Zgornjo plast testa preganemo čez nadev in nežno pritisnemo vsak kupček nadeva, da ga malo sploščimo. S prstom nežno pritisnemo med kupčki, da iztisnemo zrak, vendar še ne zapremo spodnje odprtine raviolov. Nato z napol zaprto dlanjo pritisnemo nadev in s prsti okrog kupčkov zalepimo testo. V raviolu ne sme ostati zrak. Z obodcem izrežemo raviole in še enkrat pritisnemo robove, da jih res dobro zapremo.

5.

Nadevane testenine naj pred kuhanjem najmanj 15 minut (lahko tudi eno uro) počivajo na rahlo pomokanem prtu. Občasno jih obrnemo, da se posušijo tudi na drugi strani, in medtem izdelujemo še druge raviole.

6.

V velikem loncu zavremo vodo, jo solimo in previdno vstavimo primerno količino testenin. Pazimo, da se pri kuhanju ne zlepijo. Kuhamo jih 4 do 6 minut. Medtem stopimo maslo, da se začne peniti. Dodamo mu žajbljeve liste in z njim prelijemo raviole, po želji popramo z grobo mletim poprom in postrežemo s parmezanom. Za predjed ponudimo 3 raviole, za glavno jed pa 5.

Nasvet

Testo lahko pripravimo tudi v kuhinjskem strojčku. Moko zmešamo s soljo in jo stresemo v mešalno posodo. Rahlo stepemo jajca z oljem. Vključimo strojček in postopoma, skozi odprtino, v moko vlivamo jajca. Strojček naj dela okoli 15 sekund, da se naredi testena kepa. Izključimo strojček in preverimo testo, bolje je, če je mehkejše kot pretrdo. V strojčku ga gnetemo še nekaj minut, nato testo preložimo na pomokano delovno površino in ga ročno gnetemo še približno 5 minut. Če je premehko, vmesimo še malo moke.

Nadevane testenine lahko v hladilniku hranimo en dan. Zložimo jih na pladenj tako, da se ne dotikajo, potresemo z moko in postavimo v hladilnik.

 

Oglejte si tudi tehniko priprave rezančnega testa.

34