Sestavine

  • 1 kg izkoščičenih češenj
  • 4 dl sladke smetane
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 4 jajca

ko postrežemo

  • vaflji ali piškoti
  • jagodičje (po želji)

Priprava

1.

Pest razkoščičenih češenj (približno 50 g) prihranimo, preostale damo v veliko kozico, dodamo smetano in 50 g sladkorja v prahu ter na srednjem ognju zavremo. Kuhljamo 5 minut, da se češnje začnejo mehčati. Previdno jih zmeljemo v mešalniku in skozi sito precedimo nazaj v kozico.

2.

Rumenjake ločimo od beljakov. V skledo z rumenjaki dodamo malo vroče češnjeve kreme, dobro zmešamo in zmes vlijemo v ponev s češnjevo kremo. Kuhljamo 5 minut ali še več, da se zmes nekoliko zgosti. Gostoto kreme preverimo tako, da v kremo pomočimo leseno kuhalnico, in če krema ostane na hrbtni strani kuhalnice, ko jo dvignemo, jo lahko nehamo segrevati. Kremo precedimo v skledo, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo, da se popolnoma ohladi.

3.

Beljake najprej stepemo v mehek sneg, nato postopoma dodajamo preostali sladkor v prahu in jih čvrsto stepemo. Tretjino snega vmešamo v ohlajeno kremo. Mešamo, da se sneg v celoti poveže s kremo, nato v dveh korakih vmešamo še preostali sneg.

4.

Podolgovat model s prostornino 9 dl obložimo s prozorno folijo. Kremo vlijemo v model, pokrijemo in postavimo v zamrzovalnik za približno 3 ure, da krema začne zamrzovati. V delno zamrznjeno kremo vmešamo cele češnje, pokrijemo in ponovno postavimo v zamrzovalnik za najmanj 8 ur. Sladico postrežemo narezano na rezine s poljubnim jagodičjem ali kot sladoledni sendvič med dvema vafljema ali piškotoma.

15