Sestavine

 • 300 g moke
 • 50 g kakava
 • 1 žlica mletega ingverja
 • 120 g masla
 • 120 g rjavega sladkorja
 • 140 g tekočega medu
 • papir za peko
 • različni modelčki za piškote ali karton za šablone
 • nekaj plastičnih slamic
 • sladkorni obliv, sladkorna masa, jedilne bleščice in mrvice, posipi
 • vrvica ali trakovi za obešanje

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Moko, kakav, ingver, na kocke narezano maslo in sladkor damo v multipraktik in meljemo, dokler grudice masla niso več vidne. Dodamo še med in meljemo, da dobimo gladko testo.

2.

Testo razdelimo na 4 dele in vsak del razvaljamo med dvema listoma papirja za peko, da bo testo debelo približno 3 mm. Zgornji list papirja za peko odstranimo in z modelčki izrežemo piškote različnih oblik. Med piškoti naj bo približno 2 cm prostora, saj se bodo med peko malo razlezli. Odvečno testo odstranimo in papir za peko s piškoti položimo na pekač. Piškote pečemo 12 do 15 minut, da so čvrsti. Vzamemo jih iz pečice in s pomočjo slamice vanje naredimo luknjice za vrvico ali trak. Delati moramo hitro, saj luknjice ne bodo lepe, če se piškoti ohladijo in preveč strdijo – v tem primeru pekač s piškoti še za 1 minuto postavimo v pečico, da se ponovno segrejejo.

3.

 

Enako oblikujemo piškote iz preostalega testa, tudi iz obrezkov, in jih sproti pečemo. Na koncu moramo imeti vsaj 24 piškotov. Piškote popolnoma ohladimo, nato jih okrasimo in obesimo, kakor želimo.

Nasveti

Izrezovanje luknjic za vrvico

 1. Ko so piškoti še vroči – naravnost iz pečice –, v vsakega s slamico naredimo luknjico.
 2. Odrežemo konec slamice, v kateri je ostal košček piškota, in naredimo luknjice še v preostale piškote.

Oblikujmo adventni koledar

Za naš adventni koledar smo vzeli leseno tablo, premazano z barvo za kredo, nato smo nanjo narisali božično drevesce. Piškote smo potem na drevo obesili s pomočjo risalnih žebljičkov. Če že dovolj zgodaj postavimo pravo božično drevo, piškote seveda lahko obesimo tudi nanj – ali pa jih preprosto navežemo na vrvico in obesimo vzdolž stene.

Obeski s številkami

Tile obeski so zabava za vso družino! Otroci bodo z majhnimi prstki zlahka opravili z okraševanjem, pa še matematiko bodo vadili.

Razvaljano testo narežemo na trikotnike s 7 cm dolgimi stranicami. Ko so piškoti pečeni, na sredini ene stranice naredimo dve luknjici za vrvico. Z modelčki za številke (ali pa kar z nožkom) iz razvaljane sladkorne mase izrežemo številke od 1 do 24.

Pripravimo tekoč sladkorni obliv, tako da zmešamo nekaj presejanega sladkorja v prahu z malo vode. Z majhnimi čopiči vrhove številk premažemo s tekočim sladkornim oblivom, nato jih potopimo v najljubše barvne mrvice ali bleščice. Pustimo, da se številke sušijo 10 minut, nato zadnje strani številk prevlečemo s tekočim sladkornim prelivom, da se bodo prijele na piškote.

Piškotne bučke

Okusni in še lepi so tile balončkasti obeski! V obliv lahko dodamo tudi kapljico arome – tem piškotom se lepo poda pomarančna.

Tokrat naredimo malo čvrstejši sladkorni obliv, tako da uporabimo sladkor za fondant; masa bo bolj bleščeča. S pomočjo brizgalne vrečke jo v tanki plasti nabrizgamo po zunanjem robu piškota in okrog luknjic. Tako naredimo ograjico, ki bo zadržala druge oblive, zato smo pozorni, da je ograjica okoli celega piškota strnjena. Pustimo, da piškoti 30 minut počivajo in se masa strdi. Nato pripravimo še nekaj obliva, ki naj bo tokrat malo bolj tekoč. Z žlico ali brizgalno vrečko z oblivom okrasimo piškote in zapolnimo prostor znotraj ograjice. Piškote malo potresemo, da se obliv enakomerno razporedi, nato s čvrstejšim sladkornim oblivom na piškot nemudoma napišemo številko. Ti piškoti bodo potrebovali vsaj en dan, da se strdijo, preden jih lahko obesimo.

Bleščeče snežinke

Čudovite so, če jih nanizamo na vrvico in obesimo na primer nad kamin. Najlepši piškot vsekakor prihranimo za številko 24.

Iz testa z modelčki za snežinke izrežemo piškote v obliki različnih snežink. Vsak piškot okrasimo drugače. Nekatere pobarvamo s tekočim sladkornim oblivom (glej navodila za obeske s številkami) in jih potopimo v jedilne bleščice in mrvice. Najlažje je, če bleščice in mrvice stresemo na krožniček. V tekoč sladkorni obliv dodamo še malo sladkorja, da bo gostejši, ga nadevamo v brizgalno vrečko in piškote poljubno okrasimo, nanje lahko tudi napišemo številke.

25