Postopkov je veliko, za vse pa velja zlato pravilo: slanine ni treba pripravljati z dodatno maščobo, saj zadostno količino zagotovi kar sama. Izbrali smo nekaj metod, vam pa prepuščamo nadaljnje poskuse in izbiro najljubše slanine.

V ponvi

Ta metoda je idealna, kadar želimo pripraviti par rezin hrustljave, rahlo kodraste slanine za popestritev jedi. Uporabimo lahko litoželezno ali teflonsko ponev, glavni trik pa je, da rezine poljubne debeline položimo v hladno ponev. Nato jo segrevamo na zmerni temperaturi, slanina pa je pripravljena v 8 do 10 minutah. Med pripravo rezine večkrat obrnemo. Nekateri recepti velevajo, da slanino v ponvi pred pripravo prekrijemo z vodo in nato ponev segrevamo toliko časa, da voda izpari, vendar se tako rezine ne popečejo enakomerno, kar vpliva na njihovo hrustljavost. Če so rezine premastne, ko jih vzamemo iz ponve, jih odcedimo na papirnatih brisačkah, še bolje pa maščobo vpijejo rjave papirnate vrečke.

V pečici

Mnogi prisegamo na pripravo rezin slanine v pečici, saj jih lahko tako pripravimo več. Rezine položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo pri 200 stopinjah približno 20 minut. Po končani peki rezine preložimo na papirnate brisačke, ki vpijejo odvečno maščobo. Slanino lahko v pečici pripravimo tudi tako, da globlji pekač obložimo s papirnatimi brisačkami in ga prekrijemo z rešetko, na kateri so rezine slanine. Maščoba iz slanine sproti odteka, rezine pa ostanejo bolj mesnate.

V mikrovalovni pečici

Rezine slanine položimo med dve plasti papirnatih brisačk in jih na krožniku segrevamo od 4 do 6 minut na visoki nastavitvi (pazimo, saj se hitro prismodijo). Avtor naše knjižne uspešnice Burgerji & hotdogi Matej Stipanič pa prisega, da slanino najuspešneje v mikrovalovki hrustljavo popečemo tako, da na krožnik postavimo nekaj nabodal za ražnjiče, prečno nanje položimo rezine slanine (da ne ležijo neposredno na krožniku) in krožnik postavimo v mikrovalovko za 2 do 3 minute na visoki nastavitvi.

OZNAKE