V Nemčiji vedo, da se božič bliža, ko zadiši po medenjakih in piškotih spekulas, ki se na policah supermarketov pojavijo že v začetku septembra, od prve adventne nedelje dalje pa se po deželi zvrstijo številni božični sejmi. Kot pri nas, tudi v Nemčiji z navdušenjem pričakajo na obisk Miklavža ter se veselijo presenečenj iz adventnega koledarja.

Kako poteka tipični nemški božič?

Veselo pričakovanje se stopnjuje do 24. decembra – dopoldne je posvečeno skrbnim pripravam in še zadnjim nakupom, proti večeru pa se zbere družina in skupaj okrasi božično drevce z bleščečimi kroglicami, lučkami, okrasnimi girlandami in lametami ter angeli in drugimi figurami. Božični večer pogosto spremlja tudi skupinsko petje in seveda odpiranje daril, česar se še posebno razveselijo najmlajši.

Božični čas spremljajo tudi pestri običaji, povezani s prehrano, ki se med posameznimi regijami, pa tudi družinami, razlikujejo. Ponekod veliko praznično pojedino pripravijo na božični večer pred obdarovanjem ali po njem, nekateri pa si na božični večer privoščijo le majhen, preprost obrok, na primer krompirjevo solato s klobasami – ta jed je posebno priljubljena v novih zveznih deželah na vzhodu. Na božični večer je zlasti v starih zveznih deželah na zahodu priljubljen tudi žar raclette. V južni Nemčiji za božič tradicionalno kot del posta pripravijo krapa, praznični obrok pa sledi na božični dan.

Tradicionalna božična pojedina, ki jo običajno pripravijo na božični dan, je tudi pečena gos s krompirjevimi cmoki in rdečim zeljem. Običaj naj bi izviral iz Anglije iz leta 1588, ko si je gosjo pečenko ob božiču privoščila takratna kraljica Elizabeta l. V razkošnem jedilniku seveda ne sme manjkati žlahtna kapljica. Tudi pivska kultura je namreč del prazničnega časa, njeni sadovi pa so številna izvrstna nemška piva, vina in žgane pijače.

Za tiste, ki želijo med pričakovanjem pojedine kaj prigrizniti, pa so vedno na voljo božični sadni kruh christstollen, domači piškoti, medenjaki in piškoti spekulas.

Želimo vam prijeten adventni čas z nemškim pridihom in srečen božič!

Nemška turistična zbornica

Zanimivost

Ali veste, 

  • da so leta 2019 v Nemčiji izdelali 151 milijonov čokoladnih Božičkov?
  • da so leta 2019 v Nemčiji izdelali približno 86.360 ton medenjakov, medenih kolačev in piškotov printen? In da so jih leta 1995 izdelali celo več kot 116.000 ton?
  • da se je leta 2019 v Nemčiji prodalo 29,8 milijona božičnih drevesc?
  • da Nemci za božično obdarovanje vsako leto povprečno namenijo 281 evrov? V zahodni Nemčiji sicer več kot v vzhodni Nemčiji.
  • da so najbolj priljubljeno božično darilo postali boni (56 %)? Sledijo živila/sladkarije, knjige in igrače.
  • da Nemci naravnost obožujejo kuhano vino? Na leto ga popijejo kar 50 milijonov litrov, večino pred božičem in na božič.
  • da so med najbolj priljubljenimi božičnimi piškoti vaniljevi rogljički vanillekipferl? V prazničnem času so idealni za vse sladkosnede ljubitelje vanilje.