Izbira pekača

Za peko potice najpogosteje uporabljamo okrogle pekače z rebrastim obodom, ki imajo v svoji sredini tulec v obliki prirezanega stožca. Zgornja širina takega pekača je približno 32 cm, višina pa 10 cm. Tradicionalen je seveda lončen, lahko pa je tudi iz kovine ali silikona. Uporabimo lahko tudi pravokoten pekač z nekoliko višjim robom. Pomembno je, da pred peko pekač dobro namažemo z maščobo in posujemo z ostro moko.

Priprava testa in nadeva

Za testo izberemo kakovostne in sveže sestavine. Vse naj bodo na sobni temperaturi. V dovolj veliko skledo damo presejano moko, na eno stran stresemo sol, na drugo pa kvas, sladkor, jajca in arome. Med mešanjem postopoma dodajamo toplo mleko in nazadnje maščobo. Zamešamo srednje gosto testo, stepamo pa ga le toliko, da postane gladko po površini, elastično v notranjosti in da odstopa od posode. Ne stepamo ga preveč, saj lahko po vzhajanju postane prerahlo in ni sposobno nositi teže nadeva. Posodo pokrijemo s kuhinjsko folijo, ki zadrži vlago in toploto, ter pustimo vzhajati. Testo zmeraj vzhajamo na sobni temperaturi, nikoli ga ne postavljamo na radiatorje ali peči. Če imajo okolje, sestavine in posoda, v kateri mešamo, sobno temperaturo, bo testo vzhajalo najlepše. Testo je dovolj vzhajano, ko naraste za enkratno količino.

Tudi sestavine za nadev morajo biti kakovostne, sveže in na sobni temperaturi. Nadev ne sme biti prevlažen, saj preveč vlage lahko povzroči odstopanje testa od nadeva, zato pred peko testo ali nadev potresemo z drobtinami, da vpijejo odvečno vlago. V nadev dajemo cela jajca, da dobimo lepo mazavo maso.

Valjanje in vzhajanje

Vzhajano testo stresemo na rahlo pomokano delovno površino, premesimo in razvaljamo približno pol centimetra debelo v pravokotnik, ki naj bo dolg toliko, kot je dvakratna dolžina premera modla. Testo po celi površini premažemo z nadevom, le ob robovih pustimo 2 centimetra testa brez nadeva. Količina nadeva naj bo približno enaka teži testa. Ko testo in nadev združimo, je pomembno, da sta enake temperature. Namazano testo trdo zavijemo, in sicer tako, da med zavijanjem testo stalno zategujemo, zadnjega dela (obrat in pol do konca) pa ne zategujemo več, temveč ga samo povaljamo. Tako dosežemo enakomerno debele plasti testa, kajti zunanji del potice se pri ponovnem vzhajanju najbolj raztegne.

Potico previdno prestavimo v okrogel model, da plasti ne zmedemo in da se nam spodnja stran ne spodvije. Potica naj bi segala do treh četrtin višine modla. Če uporabimo pravokoten model, zvitek potice narežemo na dva ali tri enake dele in jih previdno položimo drugega poleg drugega v pekač. Takoj ko potico previdno vložimo v model, jo na gosto do dna prebodemo z dolgimi vilicami ali lesenim nabodalom (to lahko ponovimo tudi, ko potica že drugič vzhaja in je pripravljena za peko). Potico še enkrat vzhajamo.

Temperatura okolice potice pri vzhajanju mora biti enakomerna, zato je najbolje, da jo pustimo vzhajati na sredini mize, pokrito s plastično kuhinjsko folijo. Potica naj ne vzhaja preveč! Pridobi lahko največ polovico volumna, sicer se lahko zgodi, da se vrhnja skorja med peko lepo zapeče in ohrani obliko, notranji del pa se, če potica preveč vzhaja, v stiku z vročino sesede in zato skorja odstopi od preostale potice. Če potica premalo vzhaja, med peko kar zacveti; njen vrhnji del popoka in se pretrga.

Peka

Pred peko potico na tanko premažemo z mešanico mleka in jajc v razmerju 1 : 1. Pazimo, da pri tem ne zamašimo lukenj, saj jajca med peko zakrknejo, in če s premazom zamašimo luknje, med peko iz potice ne uhaja para, zato lahko testo od nadeva odstopi. Potico v pečico postavimo previdno in jo čim manj tresemo. Sladke potice pečemo pri temperaturi 180 °C, pri slanih poticah pa temperaturo nekoliko povišamo. Če je potica močno vzhajana, jo začnemo peči na 20 °C višji temperaturi in po 10 minutah temperaturo zmanjšamo na predpisano. Potico razrežemo šele, ko je popolnoma ohlajena, najboljše naslednji dan.

Pehtranova potica

Lešnikova potica

Pirino-ajdova potica s sesekljanimi orehi

Čokoladna potica z mandlji

Veganska rožičeva potica s suhimi figami

Potratna potica

 

 

 

Galerija

OZNAKE