Kakšen je vaš prvi kuharski spomin?

Hrano smo v naši družini jemali kot neprecenljivo dobrino, kot nekaj svetega. Mama je bila čudovita kuharica in pri njej sem dobil prve izkušnje.

Tradicionalna ali moderna kuhinja?

Vsekakor tradicionalna, vendar hrana, pripravljena na sodobnejši način. Manj maščobe, več svežih zelišč, manj cvrtja.

Najljubše opravilo v kuhinji?

Priprava terin, paštet, galantin in izvedba velikih kulinaričnih dogodkov.

Kdo je vaš »kuharski heroj«?

Ne poznam nobenega takega kuharja, da bi bil ravno moj heroj, najbolj pa cenim naše starejše mojstre, ki so največ prispevali k dvigu kakovosti gastronomije na Slovenskem. To so gospodje Andrej Goljat, Janez Lenček, Tone Strajnar, Janez Perdan in še mnogi drugi. Izredno cenim tudi sestro Vendelino Ilc.

Katero jed, ki ste jo skuhali ali jedli, ste si najbolj zapomnili?

Sam in tudi moji prijatelji so bili najbolj navdušeni nad ovčjim stegnom, ki ga pečem pri nizki temperaturi (5 ur pri 80 °C) z res mnogo začimbami.

Najljubša knjiga o kuhanju (kuharska ali leposlovna, biografska …)?

Anthony Bourdain: »Kuhinja: strogo zaupno.«

Na kaj ste najbolj ponosni?

Na svojo soprogo, tri hčerke in enajst vnukov in na to, da sem s svojim delom pripomogel, da je postal poklic kuharja v okolju, v katerem sem delal, dosti bolj spoštovan kot nekoč.

Ali kaj pogrešate v slovenskem kulinaričnem svetu?

V Sloveniji je kar nekaj mladih šefov, ki so zelo sposobni in kreativni, po drugi strani pa še v preveliko lokalih prevladuje neprijeten vonj po ocvrtem krompirju, puranovem dunajskem zrezku in zamrznjeni zelenjavi.

Kuharski nasvet našim bralcem?

Kuhajte z ljubeznijo in navdušenjem, imeli boste neverjeten uspeh. Uporabljajte čim več doma pridelanih in vzrejenih živil. Za použitje obroka si vzemite čas in po možnosti ne bodite sami za mizo.

OZNAKE