Še pred uradno otvoritvijo so v Vilo Herberstein že prihajali zvedavi gosti. Nekoliko bolj poučeni zato, da preverijo, kaj je novega v vilo prinesel Andrej Kuhar, ki so mu ocenjevalci pred leti za njegovo nekdanjo restavracijo v Nemčiji podelili Michelinovo zvezdico in vrsto drugih zavidljivih kulinaričnih priznanj, drugi zato, ker v Vili Herberstein od nekdaj radi kosijo in za novo okrepitev morda niso niti vedeli.

Kuharjevega prihoda namreč Gorenje Gostinstvo, hčerinska družba podjetja Gorenje, še ne obeša na veliki zvon. Najprej se morajo uskladiti, narediti načrt in zagotoviti, da bo tudi po otvoritvi vse potekalo gladko. Nekoliko jih je prehitel Teden restavracij (Andrej Kuhar ga v pogovoru pomotoma poimenuje Teden rezervacij, kar sploh ni daleč od resnice), zaradi katerega je bila restavracija razprodana ves zadnji teden marca, Kuhar pa na nogah od jutra do mraka. ≫Za mano in pred mano so naporni dnevi, preurejamo kuhinjo, oblikujemo jedilnik, hkrati pa ves dan kuhamo. Dela je ogromno, a zagotovo bomo zmogli,≪ pravi Kuhar, za katerega se zdi, da mu nikoli ne zmanjka energije. V časih, ko je imel dvorec v bližini Frankfurta, so gostili tudi po tri poroke hkrati, pa ni bilo težav ne z organizacijo dela ne z energijo. Vili Herberstein ljubkovalno pravi mali dvorec in tak naziv si tudi zasluži.

Vila Herberstein

Vila na robu gozda, ujeta med Velenjskim gradom in gradom Šalek, je bila zgrajena v drugi polovici 19. stoletja, in čeprav grofica Maria Anna Herberstein ni bila njena prva lastnica, nosi vila po njej svoje ime. Grofičina zgodba je žalostna, vilo ji je podaril njen nezvesti mož, da je lahko tukaj živela s svojimi šestimi otroki. Umrla je tik pred koncem druge svetovne vojne, po vojni je bil v vili sedež kmetijske zadruge, pozneje dom za starostnike, nato pa se je zapuščena prepustila zobu časa. ≫Ko je v sedemdesetih letih vila prešla v roke Gorenja, so se zanjo začeli lepši časi,≪ pripoveduje Vlado Verdnik, pomočnik direktorja za področje marketinga in prodaje Gorenje Gostinstva, ki do potankosti pozna zgodovino stare vile. Stavbo, zaščiteno kot objekt kulturne dediščine, je Gorenje rešilo pred propadom in jo restavriralo, da je na svoji nekoliko privzdignjeni legi nad Velenjem še danes v ponos Velenjčanom.

Tako prenovljena in romantična je postala priljubljena točka mladoporočencev, bila več let središče literarnega festivala Herbersteinsko srečanje književnikov, zaradi restavracije, ki je vsa leta ponujala privzdignjeno kulinariko, pa so se tu vrstila poslovna in protokolarna srečanja. ≫V Gorenje Gostinstvu smo Vilo od nekdaj imeli za neke vrste paradnega konja, s katerim smo dokazovali, da zmoremo dobro delati na vseh kulinaričnih področjih: od malic, do konferenčnih pogostitev in vrhunske kuhinje. Zdaj bomo ta zadnji segment z g. Kuharjem še okrepili,≪ je prepričan Vladimir Verdnik. ≫Velenje je zmeraj potrebovalo restavracijo višjega ugleda, kjer lahko domačini obeležijo pomembne dogodke v življenju, in Vilo smo uspešno približali širši javnosti. Pripravljali smo kulinarične večere, ki so bili razprodani v treh dneh. Vila torej pred prihodom Andreja Kuharja ni samevala, morda le ni bila tako znana, kot bo verjetno zdaj.≪

Kuharjeve novosti

V Vili vse vendarle ne bo enako, kot je bilo doslej. ≫Prišel sem sem, da bi nekaj spremenil,≪ pove Andrej Kuhar, čigar desna roka sta že vso njegovo kuharsko pot brat Franc (po poklicu mesar, ki mojstrsko obvlada obdelavo mesa in rib) in žena Danica – nepremagljivi trojček z zavidanja vredno organizacijo in občutkom za posel. Ob boku jim bo stal mladi Igor Stanković, ki je bil vrsto let glavni kuhar Vile Herberstein in se tudi v prenovljeni kuhinji počuti kot doma.

Jedilnik bo seveda prenovljen, kljub temu pa bodo jedi, ki so bile vrsto let uspešnice Vile Herberstein, ostale, le nekoliko osvežene bodo. ≫Absolutno prednost dajem zdravi kuhinji, karkoli drugega me ne zanima. Torej omake brez moke, sveže pripravljene jedi in skoraj prazni zamrzovalniki. Za to pa potrebuješ disciplino in energijo, nikakršnih bližnjic,≪ pravi Kuhar. ≫Sem zagovornik naše domače kuhinje na vrhunski ravni, čeprav je izraz domača kuhinja danes že malo pavšalen. Slovensko kuhinjo razumem kot širšo kuhinjo nekdanje Avstro-Ogrske. Tudi druge kuhinje so odlične in seveda bomo pripravili tudi kakšno z Japonsko navdahnjeno jed ali po francoskih klasičnih receptih. Veliko pozornost posvečam kakovostnim izdelkom in moram reči, da imamo odlične dobavitelje. Včeraj smo dobili divjega romba, 2,5-kilogramske brancine in prvorazredno dimljeno jeguljo. S takimi izdelki je užitek delati!≪

Priložnosti je veliko

Cenovna politika Vile Herberstein je zanimiva, saj se želijo približati različnim slojem gostov. V okolici Velenja so velika podjetja, ki za poslovna kosila potrebujejo vrhunsko ponudbo, vendar v Gorenje Gostinstvu kljub temu, da je Andrej Kuhar vrhunski kuhar, ne želijo, da bi Vila postala nedostopna družinam. Ob koncih tedna, ko je poslovnih gostov manj, bodo ponujali družinska kosila. ≫Tudi preprostejše jedi se lahko naredijo odlično in se drugače postavijo na krožnik. Vsi vemo da v Velenju ni velike kupne moči, pa saj je tudi v Ljubljani ni. V Vili imamo možnost široke ponudbe od preprostih menijev do vrhunske ponudbe à la carte,≪ z velikim občutkom za posel razmišlja Andrej Kuhar. ≫Seveda sem kuhar, vendar tudi poslovnež. Drugo brez drugega ne gre: nič mi ne pomaga, da dobro kuham, če tega ne morem prodati. To je moja filozofija in na restavracijo zmeraj gledam kot na podjetje. Brez zaslužkov pač nobeno podjetje ne more delati dolgo in biti uspešno,≪ je povsem realen. Zanima ga dober in trden kolektiv, ki rad pride v službo in se rad uči, da se gostje vračajo, pa morajo biti jedi odlično pripravljene, in od tega ne odstopa. Andrej Kuhar, ki bo postal tudi nov obraz Gorenjeve linije vrhunskih aparatov za domačo rabo, natanko ve, kaj hoče: prepričan je v uspeh. Če ne bi bil, bi postalo ustvarjanje novih zgodb brez smisla.

Zanimivo bo opazovati razvoj okrepljene Vile Herberstein – priložnosti je veliko.