Ko si je vodja predstavništva Nemške turistične organizacije Maja Horvat zamislila, da bo predbožični čar nemških sejmov najlaže pričarala z dišečo kulinariko, smo v uredništvu revije Dober tek zastrigli z ušesi – izziv, ki se ga z veseljem lotimo! Skupaj smo ustvarili dogodek, ki bi še tako godrnjavega »Grincha« prepričal, da prihaja najbolj čaroben mesec v letu.     

Stollen in Lebkuchen

Nemški božični kolač Stollen

Seveda nikakor nismo mogli spregledati tradicionalnih nemških slaščic svetovnega slovesa – s praznično okrašenih miz je vabil z nežnim sladkorjem posut tradicionalni dresdenski Stollen – kolač s kandiranim in suhim sadjem, mandlji in začimbami, med katerimi ne smeta manjkati cimet in kardamom.

Medenjaki ali Lebkuchen

Ker za božič brez medenjakov (»Lebkuchen«) ne gre, so bili ti ne le na krožnikih, temveč smo z njimi okrasili tudi smrečico in Primoževo kuhinjo. Slovensko tradicijo so med slaščicami zastopale suhe tepke, oblite s temno čokolado.

Štalar na sivčku in pečen kopun

Božično kosilo je chef Primož Dolničar pripravil kar pred zbranimi novinarskimi gosti, ki so mu tudi priskočili na pomoč in se počutili skoraj kot v studiu priljubljenega kuharskega kanala  24Kitchen!Bučni juhi smo božične barve dodali s karamelizirano rdečo peso, zimski radič (“štalar”) je v kombinaciji s peno fižola sivčka in ocvirki postal elegantna predjed, namesto purana smo izbrali kar dva 5-kilogramskega kopuna, ki sta se več ur počasi pekla v (kar dveh) pečicah, na krožniku pa so mu družbo delali domači žličniki.V kozarcih so jedi odlično spremljala vina kleti Valdhuber in najbolj znana nemška piva Erdinger, med katerimi je praznično vzdušje okrepilo pivo Pikantus stila dvojni bock, ki se je krasno ujelo s tepkami v čokoladi.

Adventni koledarski srečolov

Ob zvokih božičnih pesmi in soju sveč se je dan prevesil v večer, ko smo prehiteli tradicijo in adventni koledar spremenili v srečolov – advent ima namreč ravno toliko dni, kolikor se nas je zbralo, da bi počastili nemško tradicijo čarobnih božičnih sejmov. Vsekakor vam ne bo žal, če boste njihovo pravljičnost doživeli v živo.

 

Partnerji dogodka

Käserei Champignon Hofmeister podjetja Homan, d.o.o. Trzin

Podjetje Homan, d.o.o. iz Trzina v Slovenijo že leta uvaža aromatične specialitete iz mehkega sira, pikantne trde sire in slastne osvežilne sire v slanici najboljših blagovnih znamk. 

Piva pivovarne Erdinger

Erdinger Weissbier je najbolj priljubljeno pšenično pivo na svetu proizvedeno v tradicionalni pivovarni v zasebni lasti, locirani v samem osrčju Bavarske. Več kot 130 let je Erdinger Weissbier sinonim za pristen in brezkompromisni užitek v različnih stilih piv: Weissbier, Dunkel, Pikantus, Urweisse, Alkoholfrei …

Vina ValdHuber

V Svečini živi vinogradniško ime, ki simbolizira staro vinogradniško slavo tega kraja. To so Valdhuberjevi, ki pridelujejo imenitna bela, pa tudi rdeča vina iz najboljših sort. So eni izmed redkih »Štajercev«, ki so že pred leti svojo filozofijo pridelave usmerili v suha vina s sadnim karakterjem in svežino – vina, ki se najbolje skladajo s sodobno kulinariko.

OZNAKE