Najprej velja, da testenine kuhamo v veliki količini vode: za vsakih 100 g testenin računamo 1 liter vode in za vsak liter vode 10 g soli, ki jo dodamo, tik preden voda zavre. Če je vode premalo, se lahko testenine zlepijo. Olja v vodo ne dodajamo, ker preprečuje, da bi se omaka lepo oprijela testenin. Testenine vsujemo v vrelo vodo, po pol minute nežno pomešamo in skuhamo al dente, torej tako, da so še čvrste na ugriz. Sveži jajčni rezanci so kuhani že v 2 do 3 minutah, testenine iz zdroba trde pšenice pa potrebujejo tudi do 20 minut. Pri industrijskih testeninah upoštevamo navodila na embalaži, malo pred koncem zapovedanega časa kuhanja pa jih pokusimo.

Peresniki z brokolijevim pestom

Takoj ko so testenine kuhane, jih odcedimo, pri čemer prihranimo malo vode od kuhanja (morda jo bomo potrebovali za razredčenje omake; zaradi škroba v vodi se bo omaka lepše oprijela testenin), jih stresemo k omaki in pomešamo. Pravilo je, da mora omaka čakati testenine in ne obratno. Odcejenih testenin ne prelijemo s hladno vodo.

S količino omake ne pretiravamo. Testenine naj bodo z njo enakomerno oblite, ne smemo pa jih v njej utopiti. Testenine in omako vedno zmešamo že v kozici, da so enakomerno oblite. Pogosto testenine postrežemo s parmezanom ali drugim sirom, vendar ne, če imamo omako z ribami ali morskimi sadeži, da ne preglasimo njihovega nežnega okusa. Tem se bolj prileže kanec dobrega ekstra deviškega oljčnega olja.

OZNAKE