Obdani z najljubšo družbo in migotanjem lučk si podarjamo čas in pozornost, vesele trenutke pa dodatno popestrimo z okušanjem raznovrstnih prazničnih dobrot. Tradicionalne jedi naših mam in babic, inovativne sodobne specialitete ali pa le drobne decembrske sladkosti so tiste, ki naredijo praznike zares posebne.

Ob hladnih decembrskih popoldnevih, ko čas teče počasneje, si telo in dušo grejemo s krepkimi domačimi jedmi – enolončnicami, repo in zeljem, ki jim delajo družbo tudi koline. Tisti, ki sledijo tradiciji adventnega posta, si jedilnike popestrijo s 1001 različico zelenjavnih in ribjih jedi.

Ob večerih se zberemo v dnevni sobi in si privoščimo kakšen dober film in slane prigrizke ali pa ob glasnem klepetu in zvonkem smehu srkamo najljubše praznične napitke. Dnevi hitreje minevajo tudi ob peki in grizljanju piškotov in drugih slaščic, ki jih je ob bližajočih se praznikih k sreči pri hiši iz dneva v dan več.

Slavnostno vzdušje narašča tudi z izbiro vse bolj prefinjenih jedi. Omizja zapolnimo z umetelno oblikovanimi narezki, klasično francosko solato, bakala in tatarski biftek pa poskrbita, da opekač za kruh deluje s polno paro.

Glavna zvezda omizja na praznični večer je lahko kakšna pečenka ali imenitna ribja jed, ki jo spremljajo raznovrstne zelenjavne priloge. Veselo družbo naj pričaka tudi kakšna prav posebna sladica, proti koncu večera pa lahko najdražje presenetimo tudi s paketki doma pripravljenih darilc s kulinaričnim pridihom.

Praznovanju naj sledijo mirni dnevi, ko bo idealna jed tista na žlico, po možnosti pripravljena vnaprej. Zadišala nam tudi kiselkasta sarma, ki bo pripomogla k boljšemu počutju, še posebej, če smo si privoščili kakšen kozarec več.

Čudovito je, kadar lahko svojo ljubezen in hvaležnost izrazimo z jedmi, ki jih ponudimo najdražjim. Naj bodo trenutki povezovanja, obdarovanja, presenečenj in bližine kar najbolj posebni in čarobni.

OZNAKE