Od kdaj obstaja društvo?

Idejo zanj je leta 2011 dobila njegova pobudnica Polona Pičman Štefančič. Njeni prijateljici je zbolel otrok in na vprašanje, kaj potrebuje, ji je ta odvrnila, da samo malo sreče. Ker je prav takrat začela peči posebne torte, ji je spekla torto v obliki pikapolonice. Ob otrokovem veselju, ko je prejel darilo, se ji je porodila ideja o društvu.

So v društvu le ženske? Koliko vas je?

Zdaj nas je že več kot sto. Večinoma gre za ženske, ki so bile tudi vedno predsednice, moških je zelo malo – trenutno le eden in še eden v pekovskem paru. Večina članic je ljubiteljskih »tortopekaric«, pridružila pa so se nam tudi dekleta, ki delajo v svojih slaščičarskih delavnicah ali slaščičarnah in imajo odnos do dobrodelonosti.

Koliko tort spečete letno in od kod črpate navdih zanje?

Letno podarimo okoli 130 tort in mafinov (te štejemo v kompletih po 12, kar je enakovredno eni torti). Izbira motiva in okusa torte je prepuščena izključno prejemniku, torej otroku, saj verjamemo, da morajo otroci v stiski kot vsi drugi otroci prejeti unikatno torto po svojih željah. Sama izvedba je potem stvar osebe, ki peče torto. Ker smo dejavne na različnih družbenih omrežjih, kot je na primer Pinterest, in pregledujemo tuje bloge, idej ne manjka. Če se kateri zatakne, pa ima odlično podporo v Facebook skupini, kjer si izmenjujemo nasvete, novice o popustih in novosti. Občasno organiziramo tudi osebna srečanja na delavnicah, izdelke pa podarimo otrokom v stiski – taka srečanja so kar zajeten zalogaj, saj so naše članice z vseh koncev Slovenije.

Kakšne torte so najpogostejše?

Poleg športnih motivov so med bolj priljubljenimi Minioni in Ledena. Včasih pa nas presenetijo drugačne želje – jaz sem že naredila torto kamion v kamnolomu.

Kakšni so odzivi otrok, ko dobijo torto?

Odzivi so kot pri vseh otrocih, razveselijo pa nas otrokov širok nasmeh, začudenje in z izdihom poimenovan njegov ljubljeni junak na torti. Včasih je prav težko predate torto in zadržati solze ganjenosti. Starši so nam navadno izjemno hvaležni – tisti v socialni stiski zato, ker lahko otroku ponudijo čarobno torto in nekaj lepega v tistem trenutku; tisti z bolnimi otroki ali otroki z motnjami v razvoju pa zato, ker dobijo občutek, da je še nekdo ob njih, ki prevzame z njihovih pleč vsaj eno majhno skrb, pomaga razveseliti otroka, ki svoje dni preživlja med terapijami in garanjem. Posebno nas ganejo zahvale dnevnih centrov, materinskih domov, varnih hiš … navadno se nam otroci zahvalijo z risbicami.

Koliko povprečno stane ena torta?

Naše torte merijo v premeru 26 cm (mogoča so odstopanja zaradi posebnih oblik), težke 4 kilograme (odvisno od okusa, nadeva, okrasa) in unikatno okrašene. Cena na trgu za tako torto je nekje 60 EUR. Čeprav smo dobrodelni, se članici povrne simboličnih 15 EUR za sestavine, čas in znanje. Vendar svoje delo raje računamo v torticah in si po izpeljanih dogodkih raje čestitamo, da smo zbrale za toliko in toliko tortic, kot pa da bi si sporočale, koliko evrov je vredno naše delo.

Kdo so donatorji? Kako najlaže doniramo?

Donatorji so večinoma posamezniki – bodisi na naših dobrodelnih dražbah na Facebooku bodisi na dogodkih Sladka Istra, Dobropeka in drugih, ki se jih udeležujemo že nekaj let. Donirajo tudi prek SMS-donacije (NASMEHI na 1919), kar je najboljše, zato: vabljeni k pošiljanju. Žal še ni podjetja, ki bi tako doniralo, imamo pa odlične odnose z več trgovinami za dekoracijo sladic, ki našim članicam omogočajo dodatne ugodnosti, donirajo material za izvedbo delavnic ali srečanj za članice in za ustvarjanje tort. Seveda pa je pomemben še naš fotograf Janez Kotar, ki vestno lovi utrinke. Vsem smo resnično hvaležne za izkazano srčnost.

OZNAKE