Do nedavnega so bile kuhinje bolj ali manj podobne druga drugi, dimenzije elementov so bile standardne, materiali bolj ali manj enotni, kuhinjski aparati so se razlikovali predvsem po ceni. Zdaj si lahko izberemo kuhinjo po meri, tudi veliki proizvajalci kuhinj se prilagajajo, številni manjši bolj specializirani ponudniki pa se nam posvetijo in nam znajo svetovati pri izbiri najboljših rešitev glede na naše želje in potrebe.

Standardne dimenzije kuhinjskih elementov so širine in globine 60 cm. Novejši trendi pa zaradi praktičnosti uporabe narekujejo globino 70 cm. Teh dodatnih 10 cm nam omogoči hranjenje malih gospodinjskih aparatov, kozarčkov z začimbami in drugih pripomočkov kar na pultu, ostane pa nam še dovolj delovne površine za pripravo hrane. Tudi višina elementov ni več zapovedana na 85 cm. Lahko jo ergonomično prilagodimo višini družinskih članov in jo dvignemo na, na primer, 95 cm. Tudi viseči elementi so lahko visoki med 30 in 90 cm, širina omaric pa je prilagodljiva. Pravilo 60 cm širine ni več zapovedano. Kuhinja sega od zidu do zidu ali pač do tja, kamor želimo.

Kuhinjski pult

Kuhinjski pult je izjemno pomemben element kuhinje in danes imamo zanj na voljo številne materiale: od klasičnega masivnega lesenega pulta, ki z leti uporabe postane »žlahten« in zato prav poseben, do pultov iz naravnega kamna, na primer marmorja ali granita, ki sta edinstvenega videza in imata najdaljšo življenjsko dobo, vendar sta zelo porozna. Obstajajo številni cenejši in dražji materiali. Najcenejši je laminat (toda spada med najobčutljivejše in najmanj trajne), najpogostejši pa je kerrock, ki omogoča prilagodljivo oblikovanje pulta vsem zamislim arhitekta in je preprost za čiščenje in vzdrževanje, saj lahko morebitne poškodbe površine preprosto popravimo s poliranjem. Pulti so lahko tudi stekleni, cementni in iz inoksa, ki jih je lahko vzdrževati, toda s časom izgubijo svoj prvotni sijaj in teksturo. Materiali morajo biti kakovostni in odporni proti razenju in udarcem in preprosti za čiščenje.

Kuhinjski otok

Novost zadnjih let so kuhinjski otoki, toda je tu pogoj, da mora biti prostor dovolj velik, da je okoli otoka dovolj prostora za gibanje, torej je otok primeren le za večje kuhinje. V majhnih bo deloval natlačeno in nefunkcionalno. Na otoku naj bi bilo pomivalno korito, pomivalni stroj in kuhalna plošča, kar je logično in funkcionalno, saj se tako izognemo nepotrebnemu kapljanju po tleh. Če je dovolj prostora, je lahko v sklopu kuhinjskega otoka tudi zajtrkovalni pult in tako postane kuhinjski otok stičišče družine.

Predali

V zadnjem času v spodnjem delu kuhinj bolj kakor omarice prevladujejo predali, ki so preglednejši, njihova vsebina pa lažje dosegljiva brez pretiranega sklanjanja. Izjemno pomembna so kakovostna vodila predalov in kakovostno okovje, ki mora vrsto let prenašati velike obremenitve. Pri nakupu nove kuhinje zato izboru vodil in okovja namenite posebno pozornost.

Osvetlitev

Za prijetno počutje in uporabnost kuhinje je pomembna tudi kakovostna osvetlitev, ki mora dajati dovolj svetlobe pravega svetlobnega spektra, ki naj bo čim bliže dnevni svetlobi. Priporočamo uporabo vgradnih in nevgradnih svetil, kar daje prostoru dinamiko.

Slog kuhinj

Ko opremljamo kuhinje, se lahko odločimo za »klasični« ali »sodobni« slog in kombinacijo obeh. V sodobnih kuhinjah je vse manj lesenih delov, v nekaterih najsodobnejših jih sploh ni. Če se odločite za kombinacijo obeh slogov, naj bo 30 odstotkov klasičnega sloga (klasični tlaki, starinska jedilna miza, likovno delo z bogatim okvirjem …) in 70 % sodobnega.
Proizvajalci si kar najbolj prizadevajo, da bi zadostili zahtevam sodobnega kuharja. Na trgu se vsako leto pojavljajo novosti in trendi, ki lahko le olepšajo dosedanje inovacije, lahko pa s promocijo inovativnih tehnologij in materialov tudi bistveno spremenijo pogled na kuhanje in pripravo hrane. Raznolika ponudba kuhinj kupca pogosto zmede, zato upamo, da smo vam vsaj malo olajšali izbor kuhinje, ki bo resnično postala srce vašega doma.

OZNAKE