O: Oblaganje pekačev s papirjem res ni zahtevno, a je vseeno dobro vedeti nekaj reči, da se papir res lepo prilega. Pekač na primer najprej namažemo z zmehčanim maslom, kar prepreči, da bi se pecivo prijelo nanj, papir pa se ga lepo oprime. Za večino tort in kolačev je dovolj, če namastimo in obložimo dno, če pa pripravljamo kolač, ki se dolgo peče, je najbolje obložiti tudi robove.

Okrogel pekač

Za obod okroglega pekača odrežemo trak papirja, ki je dovolj dolg, da prekrije obod (izmerimo ga lahko s pomočjo vrvice), in še kakšen centimeter dodamo. Za dno okroglega pekača vzamemo list papirja, ki je večji kot površina pekača. Prepognemo ga na pol, nato na četrtine, nato diagonalno in zgibamo še naprej, da dobimo ozek trikotnik. Konico trikotnika pridržimo nad sredino pekača in odrežemo zunanji rob, kjer se dotika roba pekača. Papir razpremo, da dobimo krog, ki ga položimo na dno, tako da obložimo tudi stene pekača.

Podolgovat pekač

Za podolgovat pekač (za štruce) tega postavimo na list papirja za peko in odrežemo trak, ki je malce ožji kot pekač. List položimo na dno pekača, tako da visi še čez ožja robova. Enako obložimo večje pravokotne in kvadratne pekače. Pekač postavimo na velik kos papirja za peko in ga obrišemo s svinčnikom. Ob črtah ga zapognemo, nato ga obrnemo, da so narisane črte spodaj, in zapognemo v drugo smer. Papir položimo v pekač in v vogalih lepo zložimo.

In še en način

Obstaja pa tudi enostavnejši in hitrejši način, ki je sicer malenkost manj natančen, a se prav tako dobro obnese: papir za peko zmočimo z vodo in ga zmečkamo v kepo, nato pa ga razpremo. Zdaj je čisto mehak in se bo zlahka prilegal vsakemu pekaču, tudi okroglemu.

4