O: Peka večine piškotov ni zahtevna, a tako kot pri vseh rečeh velja, da štejejo izkušnje in da je dobro poznati nekaj trikov in podrobnosti, ki jih v receptih praviloma ni najti. Verjetno ni treba poudarjati, da so ključnega pomena že kakovostne sestavine, ki morajo biti ogrete na sobno temperaturo. Za testo je pomembno, da ga ne gnetemo preveč, sicer bodo piškoti trši. Da bomo testo laže oblikovali in se ne bo lepilo na valjar, ga pred valjanjem za 15 do 30 minut postavimo v hladilnik.

Če želimo mehkejše piškote, v testo dodamo samo rumenjak, če uporabimo samo beljak, bodo bolj hrustljavi in tudi krhki, zato oblikujemo majhne. Za piškotno testo lahko namesto masla uporabimo margarino, če nam je njen okus ljubši, če nočemo, da se piškoti preveč razlezejo po pekaču, predvsem pa če to zahteva recept. Margarina za piškote naj vsebuje vsaj 80 % maščob.

Pekače za piškote je najbolje obložiti s papirjem za peko. Med piškoti na pekaču naj bo vsaj 5 cm prostora. Ameriški nevaljani piškoti ali »kukiji« so iz mehkejšega testa, ki se med peko precej razleze, zato kupčke testa na pekač polagamo še malo bolj narazen. Piškote vedno postavimo v povsem segreto pečico. Ker po navadi pečemo večjo količino piškotov, bomo potrebovali dva pekača: medtem ko je eden v pečici, na drugem pripravimo naslednjo porcijo; če je pekač vroč, ga ohladimo pod hladno vodo (piškotov ne polagamo na vroč pekač!). Med peko pekač vsaj enkrat obrnemo, da se piškoti enakomerno spečejo; če imamo hkrati v pečici dva pekača, enega zgoraj in drugega spodaj, ju med peko prav tako zamenjamo. Ko so piškoti pečeni, jih takoj poberemo s pekača, da se ne pečejo še naprej (razen če recept zahteva drugače).

Večino vrst testa za piškote ali nepečene oblikovane piškote lahko tudi zamrznemo za največ 3 mesece v nepredušni embalaži (za zamrzovanje ni primerno testo, ki vsebuje veliko vode). Zamrznjeno testo pred peko odtajamo v hladilniku, že oblikovanih zamrznjenih piškotov pa ni treba odmrzniti, le malo dlje jih pečemo.

Če piškote okrasimo z glazuro, počakamo, da se povsem strdi, preden jih postrežemo ali zložimo v škatlo, da se ne bodo zlepili med seboj. Kadar pripravljamo sladkorno glazuro, vse sestavine dodajamo počasi in v majhnih količinah. Glazuro lahko obarvamo z jedilnimi barvami, ki jih dodajamo po kapljicah, saj so zelo močne.

Še veliko nasvetov in trikov bi lahko natresli, a ti so osnovni. Prepričani smo, da vam bodo praznični piškoti lepo uspeli!

6