O: Vrsta čokolade, ki naj bi jo uporabili v receptu, je odvisna od drugih sestavin recepta. V čokoladni sladici, ki vsebuje veliko sladkorja, uporabimo temno čokolado s 70 odstotki kakavovih delcev zato, da grenkoba čokolade uravna sladkost sladice, pri manj sladkih sladicah pa uporabimo čokolado z nižjim deležem kakavove mase, sicer je lahko sladica pregrenka. Kuharji v svojih receptih predvidijo določen delež kakavove mase tudi zato, ker želijo v sladici izraziti specifičen okus čokolade. Če imate raje zelo sladke sladice, pa lahko temno čokolado nadomestite tudi z mlečno.

70–90 %

Zelo temna in zelo grenka čokolada

V receptih ni pogosto zastopana. Uporabljamo jo za slaščice, ki jih ponudimo v majhnih porcijah, kot so čokoladni lončki ali pralineji. Če recept predvideva zelo temno čokolado, je raje ne zamenjujte z manj temno, saj okus sladice ne bo dovolj intenziven.
70 %

Temna in rahlo grenka čokolada

Najpogostejša čokolada v receptih, ki predvidevajo čokolado z določnim odstotkom kakavove mase. Ta čokolada lepo uravnoteži sladkobo in daje sladici globoko čokoladno noto. Če jo zamenjate z drugo vrsto čokolade, ne boste uničili sladice, le tako čokoladna ne bo.
40–60 %

Temna in rahlo sladka čokolada

Kadar je med sestavinami navedena le »temna čokolada«, je najpogosteje mišljena čokolada s 40 do 60 odstotki kakavovih delcev. Ta čokolada je odlična za peko kolačev, mafinov in rjavčkov. Uporabimo jo lahko tudi za kreme, na primer iz čokolade in smetane, pri katerih ni treba dodati sladkorja.
ČOKOLADA ZA KUHANJE

Namenjena oblivom

Za kuhanje sicer lahko uporabimo vse vrste čokolade, »čokolada za kuhanje« oz. »jedilna čokolada « pa je namenjena prelivom in gladkim glazuram, saj se enakomerneje stopi in je bolj mazava. Lahko vsebuje različne deleže kakavove mase, navadno okoli 40 %. Odlično se obnese tudi v receptih, pri katerih moramo čokolado pokapati po sladici (sladoledi, pudingi, sladice v lončkih).
13