Sestavine

  • poljubna količina beljakov
  • poljubna količina sladkorja

Priprava

1.

Beljake, ogrete na sobno temperaturo, damo v večjo, povsem čisto in suho okroglo posodo in jih stepamo z metlico ali z ročnim mešalnikom.

2.

Stepamo toliko časa, da se beljaki spenijo. Potem med stepanjem počasi dodajamo beli kristalni sladkor. Več sladkorja dodamo, bolj bo sneg čvrst, svilnat in obstojen. Če pa mu dodamo manj sladkorja, bo sneg bolj rahel in bo prej upadel.

3.

Ko se sneg sveti in kot repek visi z metlice, je njegova tekstura idealna.

Nasveti

* Beljaki morajo biti ogreti na sobno temperaturo, zato jih kaki dve uri pred stepanjem vzamemo iz hladilnika.

* Beljak med stepanjem zelo naraste, in sicer na 6- do 8-kratno prostornino.

* Za stepanje beljakov uporabimo popolnoma čisto in suho posodo in metlico, prav tako beljaki ne smejo vsebovati niti sledi rumenjaka, vode in maščobe, sicer sneg ne bo uspel.

* Stepemo lahko tudi beljake, ki so bili zamrznjeni.

* Če beljake stepamo z električnim mešalnikom, začnemo pri nižji hitrosti, nato hitrost povečamo (a jaz jih zmeraj stepam ročno!).

* Kadar za sladice želimo rahlo teksturo, stepemo sneg brez sladkorja – tak sneg vsebuje zračne mehurčke in preostalim sestavinam ga primešamo zelo narahlo, da jih ne uničimo. Sneg s sladkorjem pa je kompaktnejši, brez zračnih mehurčkov, kar vpliva na konsistenco gotovega peciva.

* Pazimo, da beljakov ne stepemo preveč. Če se začne sneg ločevati na zrnca, ga bomo težko vmešali, poleg tega pa se bo z dodajanjem drugim sestavinam sesedel. Če torej sneg postane zrnat, ga raje zavržemo in se znova lotimo dela z novimi beljaki.

* Navaden beljakov sneg brez sladkorja moramo porabiti v nekaj minutah, beljakova masa s sladkorjem pa je nekoliko obstojnejša, porabiti jo moramo v 10 do 15 minutah.

* Poleg navadne poznamo tudi italijansko meringo. To pripravimo z vročim sladkornim sirupom, ki mu lahko dodamo tekočo glukozo – ta prepreči nastajanje kristalov v beljaku, ko mu dodamo sirup. Postopek je malce zahtevnejši in zahteva natančnost pri temperaturah, zato potrebujemo kuhinjski termometer.

45