Sestavine

  • 3,75 dl mleka
  • ½ stroka vanilje
  • 4 rumenjaki
  • 125 g belega kristalnega sladkorja
  • 2 žlici škroba
  • 20 g zmehčanega masla

Priprava

1.

Vaniljev strok razpremo in postrgamo sredico.

2.

Polovico vaniljeve sredice damo v kozico z mlekom skupaj s praznim strokom. Mleko zavremo, nato kozico odstavimo.

3.

Medtem v drugi posodi penasto umešamo sladkor, rumenjake in škrob.

4.

Čez to zmes počasi prelijemo vrelo vaniljevo mleko (strok odstranimo) in dobro zmešamo z metlico, da dobimo enotno in gladko mešanico brez grudic.

5.

Zmes nato prelijemo nazaj v kozico in na srednjem ognju intenzivno mešamo z metlico, da krema med zgoščanjem ostane gladka, brez grudic. Vmes dodajamo koščke masla.

6.

Ko se krema dobro zgosti (da je gosta kot puding), jo precedimo skozi gosto cedilo in še vročo takoj pokrijemo na dotik s prosojno kuhinjsko folijo (tako se na površini ne bo naredila skorjica). Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato jo shranimo v hladilniku.

Ena krema, veliko okusov

Osnovna slaščičarska krema je odišavljena z vaniljo, lahko pa jo namesto tega nadgradimo z drugim želenim okusom, na primer s stopljeno čokolado, limonovo ali pomarančno lupinico, instantno kavo, kakšnim likerjem, gosto sadno pulpo … Če želimo bolj rahlo kremo, jo preprosto zmešamo s stepeno sladko smetano, kar je ravno pravi nadev za princeskine krofe. Če pa slaščičarsko kremo zmešamo z italijansko meringo, dobimo crème Chiboust, s katero lahko nadevamo znamenito torto Saint-Honoré.

Nasvet

Če slaščičarsko kremo razrahljamo s smetano, lahko vanjo dodamo sredico celega vaniljevega stroka; sicer pa preostanek vaniljeve sredice tesno zavijemo v folijo, da ohrani aromo, in jo uporabimo za drugo sladico.

28