Sestavine

  • 1 piščanec

Priprava

1.

Očiščenemu piščancu najprej odrežemo peruti. Perutnico upognemo navzven in jo odrežemo z delom prsnega mesa, poiščemo kolčni sklep in jo odrežemo do konca. Nekateri kuharji perutnic ne odrežejo, temveč ju pustijo na prsnem delu. Vrhnji del perutnice odrežemo in zavržemo.

2.

Piščanca položimo na hrbet in ločimo bedra, tako da najprej prerežemo kožo med prsmi in bedrom. Z nožem poiščemo sklep bedrne kosti in hrbtenice, nato bedro z obratom upognemo navzven, da kost skoči iz kolčnega sklepa. Bedro izrežemo skupaj s ovalnim kosom mesa. Piščanca obrnemo in prav tako naredimo z drugim bedrom.

3.

Odrežemo prsi. Z nožem zarežemo v meso tik ob grodnici, nato grodnico prerežemo. piščanca položimo s prsmi navzdol in odrežemo hrbtenico z rebri. Če perutnic ne odrežemo, ostanejo na prsnem delu. Hrbtenico zavržemo ali pa jo uporabimo za pripravo jušne osnove.

4.

Če je piščanec velik, še bedra razpolovimo v sklepu, prsna kosa pa poševno razpolovimo, tako da zarežemo skozi meso in rebra. Po želji z beder in prsnega mesa odstranimo kožo.

20