Sestavine

  • poljubna količina rezančnega testa

Priprava

1.

Iz razvaljanega rezančnega testa na pomokani delovni površini izrežemo kroge premera od 8 do 10 cm (odvisno od želene velikosti tortelinov).

2.

Robove namažemo z vodo, da se bodo zlepili.

3.

Na sredino kroga položimo poljuben nadev in testo prepognemo, da dobimo polkrog.

4.

Robove nežno stisnemo, da se zlepijo.

5.

Stisnemo še oba vogala, tako da se malce prekrivata, in ju zlepimo s kapljico vode.

Še nekaj napotkov

Nadevi

Torteline lahko napolnimo z različnimi nadevi, od najbolj priljubljenega iz albuminske skute (rikote) in špinače do sirovih, gobjih, bučnih, ribjih in mesnih, lahko smo celo tako fini, da si privoščimo jastogovega … Vedno pa pazimo, da nadev ni premoker, da ne razmoči testa.

Nadev iz albuminske skute (rikote) in špinače pripravimo tako, da 1 kg sveže špinače operemo in jo v vreli slani vodi blanširamo eno minuto. Odcedimo jo v cedilu, vendar je ne prelijemo s hladno vodo. Pustimo, da se ohladi, nato jo dobro ožmemo, da iztisnemo čim več tekočine, in drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo 2 žlici masla, dodamo sesekljan strok česna in 2 žlički nasekljanega majarona, pražimo le minuto, saj česen ne sme porjaveti, dodamo špinačo, premešamo in ohladimo. Ohlajeni špinači dodamo 500 g albuminske skute, zmešamo, da se sestavine povežejo, in solimo.

Shranjevanje

Kako polnjene testenine shranimo, je odvisno od nadeva: če je ta bolj suh, sveže polnjene testenine shranimo v hladilniku, če je bolj moker, pa jih takoj zamrznemo, tako da testo zamrzne, še preden nadev spusti tekočino, kar bi razmočilo testo. Razmočeno testo bi se raztrgalo in testenine bi se zlepile med seboj že pred kuhanjem.

Kuhanje

Sveže polnjene testenine skuhamo v osoljenem kropu ali jušni osnovi, skuhajo pa se že v nekaj minutah.

Omake

Torteline in raviole v Italiji pogosto skuhajo v juhi (kot jušni vložek) ali jih postrežejo s kakšnim preprostim dodatkom, recimo z žajbljevim maslom, saj so zaradi nadeva že sami po sebi dovolj nasitni.

Žajbljevo maslo pripravimo tako, da v ponvi stopimo maslo, da se malo začne peniti, dodamo veliko pest žajbljevih listov in prelijemo čez kuhane torteline. Na koncu jih po želji posujemo s sveže mletim poprom in naribanim parmezanom. Seveda pa lahko torteline in raviole prelijemo tudi s smetanovo ali sirovo omako oziroma z omako, ki se lepo ujema z nadevom.

Nasvet

Za sveže torteline testo razvaljamo na debelino 1 do 2 milimetra. Za majhne raviole oziroma torteline je testo lahko tanjše, pri večjih pa mora biti nekoliko debelejše.

Za polnjene testenine je pomembno, da delamo hitro, saj se testo hitro suši, suhega pa je težko oblikovati, zato je najbolje, da najprej razvaljamo le del testa, iz njega oblikujemo testenine in šele nato razvaljamo preostalo testo.

22