Sestavine

  • 1 rumenjak
  • 1 žlička gorčice
  • sok ½ limone
  • 2,5 dl rastlinskega olja
  • sol
  • beli poper (za majonezo je primernejši od črnega, saj se ne opazi)

Priprava

1.

V večjo stekleno skledo damo rumenjak, gorčico in limonov sok.

2.

Vse skupaj dobro zmešamo z metlico, paličnim ali ročnim električnim mešalnikom.

3.

Nato začnemo počasi in v tankem curku prilivati olje, med tem pa nenehno stepamo. Začela bo nastajati bleda gosta emulzija. (Če olje na začetku prilivamo prehitro, majoneza ne uspe!)

4.

Ko vmešamo približno polovico olja, ga lahko začnemo prilivati pogumneje. Ko je majoneza primerno čvrsta, nehamo stepati in dodajati olje. Nazadnje jo še solimo in popramo.

Različice

Majonezi lahko dodajamo različne okuse, tako da namesto navadnega rastlinskega olja na primer uporabimo oljčno ali aromatizirano olje (rožmarinovo, limonovo, pomarančno, zeliščno). Osnovna majoneza tako dobi drugačen okus. Nadgradimo jo lahko tudi z različnimi dodatki: s sesekljanimi svežimi zelišči, žafranom, kuhanim krompirjem (tradicionalni francoski namaz rouille), sipinim črnilom, peteršiljevim pirejem …

Majoneza z limono in zelišči: V pripravljeno majonezo vmešamo naribano lupinico ½ limone in 1 žličko drobno sesekljanih zelišč, kot so peteršilj, drobnjak ali krebuljica. Ponudimo k morskim sadežem.

Česnova majoneza (aïoli): v pripravljeno majonezo vmešamo 1 sesekljan strok česna. Ponudimo k ocvrtim jedem in kuhani zelenjavi.

Majoneza s pestom: v pripravljeno majonezo vmešamo 1 žličko bazilikinega pesta, najbolje domačega.

Tatarska omaka: v pripravljeno majonezo vmešamo 1 žlico sesekljanih kislih kumaric, 1 žlico sesekljanih oplaknjenih kaper, 1 žličko sesekljanega peteršilja in kanček tabaska. Prileže se k ribam in školjkam.

Nasvet

Za majonezo vedno uporabimo zelo sveža jajca iz zanesljivega vira. Ker majoneza vsebuje surove rumenjake, jo lahko v hladilniku v zaprtem kozarcu hranimo le 3 dni.

Domača majoneza še zdaleč ni dobra le za pomakanje ocvrtega krompirčka, za sendviče in solatne prelive, temveč je osnova številnih drugih omak in lahko v različnih izvedbah spremlja tudi jedi, kot so steaki, ribe in celo juhe oziroma enolončnice.

43