Sestavine

  • 1,25 dl mleka
  • 2,5 dl vode
  • 100 g masla (narezanega na kocke)
  • 155 g gladke moke
  • 4 jajca
  • ščep soli

Priprava

1.

V kozici zmešamo maslo, mleko, vodo in sol ter vse skupaj zavremo, da se maslo stopi. Kozico odstavimo in dodamo vso moko naenkrat. Močno mešamo s kuhalnico, da dobimo homogeno zmes.

2.

Nato kozico ponovno pristavimo na ogenj in med kuhanjem testo mešamo, da se oblikuje v kepo in odlepi od posode.

3.

Kozico spet odstavimo in v še vroče testo drugo za drugim dodajamo jajca, medtem močno mešamo, da se jajca dobro vmešajo. Vsakič, ko dodamo jajce, je testo malce bolj tekoče, vendar se bo kmalu ponovno zgostilo.

4.

Pustimo približno 10 minut, da se testo ohladi, nato ga nadevamo v dresirno vrečko in na pekač, obložen s papirjem za peko, nabrizgamo poljubne oblike.

5.

Za zlate kroglice na koncu dresirne vrečke odrežemo majhno luknjico (lahko uporabimo tudi majhen slaščičarski nastavek) in nabrizgamo 1 cm velike kupčke. Pečemo jih 7 minut na 220 °C, nato temperaturo znižamo na 160 stopinj in pustimo še 15 minut, da se testo zlato rjavo obarva in dobro posuši.

6.

Za princeske na koncu dresirne vrečke odrežemo večjo luknjo ali uporabimo zvezdast ali največji nastavek in nabrizgamo približno 3 cm velike kupčke. Kupčki naj bodo dovolj narazen, saj testo med peko precej naraste (za približno 1,5-krat ).

7.

Za eklerje na pekač nabrizgamo »palčke«, dolge približno 10 cm. Princeske in eklerje pečemo 15 minut pri 220 °C, nato temperaturo znižamo na 160 stopinj in pustimo še 15 minut, da se zlato rjavo obarvajo in dobro posušijo.

8.

Pečeno testo vzamemo iz pečice, ga preložimo na rešetko in pustimo, da se ohladi. Princeske in eklerje prerežemo in jih z dresirno vrečko napolnimo s kremo po želji.

Opomba

Kuhano ali paljeno testo največkrat spečemo za profiterole različnih velikosti, princeske, eklerje, croquembouches in druge slaščice ter jih nadevamo s sladkimi ali tudi slanimi nadevi.

Zlasti v francoski kuhinji kuhano testo tudi ocvrejo (za beignets soufflés) ali oblikujejo v žličnike in skuhajo v kropu. Zmešanega s krompirjevim pirejem ocvrejo za pommes dauphine, uporablja pa se tudi kot vezivo v masi za ribje žličnike, quenelles.

Pri nas so najbolj priljubljene princeske in eklerji, ki jih lahko preprosto nadevamo s stepeno smetano, s slaščičarsko kremo, pa tudi s sladoledom ali kako drugo kremo, nato jih oblijemo s čokoladno ali sadno omako … Možnosti, ki jih ponuja kuhano testo, je res neskončno.

Nasvet

Pred peko kupčkom testa z mokrim prstom potlačimo »špičke« na vrhu, da se v pečici ne bodo zažgale. Seveda lahko naredimo profiterole poljubnih velikosti, vendar moramo v tem primeru prilagoditi čas peke.

Profiterole lahko nadevamo na dva načina: lahko jih prerežemo, nadevamo s kremo in ponovno sestavimo, ali pa vanje naredimo luknjico, skozi katero nabrizgamo kremo.

Drobni profiteroli so kot zlate kroglice, ki jih lahko postrežemo kot dodatek k juham, posebej otroci bodo veseli hrustljavega prigrizka.

61