Sestavine

  • nož

Priprava

1.

Nož držimo z roko, s katero režemo, brusilnik pa vzamemo v drugo roko. Brusilno palico obrnemo navzgor in spodnji del rezila noža pod kotom prislonimo na vrh brusilnika. Z nežnim pritiskom potegnemo navzdol, pri tem pa naj rezilo noža drsi pod enakim kotom od ročaja noža vse do noževe konice. Ponovimo še na drugi strani brusilnika in tako nabrusimo drugo stran rezila noža.

2.

Od kota brušenja je odvisen konus rezila. Pod manjših kotom je bolje brusiti nože, s katerimi režemo fine stvari (na primer zelenjavo) in filiramo ribe. Pri manjšem kotu brušenja je konus noža večji, zato je rezilo občutljivejše. Če s tako nabrušenim nožem režemo trde stvari, je velika verjetnost, da se rezilo okruši in se nož poškoduje.

3.

Pod večjim kotom je bolje brusiti nož, ki ga uporabljamo za rezanje trših stvari, na primer kosti in hrustancev (pri razkosanju mesa). Večji kot brušenja pomeni, da je nož robustnejši, zato lahko uporabimo tudi nekoliko večjo silo in ga ne bomo poškodovali. Seveda je pri tem veliko odvisno tudi od kakovosti noža.

22