Sestavine

  • 5 dl mleka
  • ½ stroka vanilje
  • 100 g belega kristalnega sladkorja
  • 4 rumenjaki

Priprava

1.

V kozici pristavimo mleko. Vaniljin strok razpremo, postrgamo sredico in jo dodamo v mleko skupaj s strokom (za intenzivnejši okus). Pustimo, da blago zavre. Kozico odstavimo.

2.

Medtem v skledi z metlico posebej penasto umešamo sladkor in rumenjake. Dobiti moramo bledo zmes.

3.

Čez rumenjakovo zmes počasi prelijemo vrelo mleko z vaniljo in ob tem vseskozi stepamo z metlico, da rumenjaki ne zakrknejo. Dobro stepamo, da dobimo homogeno mešanico.

4.

Mešanico prelijemo nazaj v kozico in pristavimo na srednje močan ogenj. Nežno mešamo z lopatko ali kuhalnico, da ne vmešamo preveč zraka. Masa ne sme zavreti, temperatura naj ostane tik pod vreliščem, da rumenjaki ne zakrknejo.

5.

Mešamo toliko časa, da se krema zgosti, a ostane tekoča. Gostoto preverimo z lopatko ali kuhalnico: ko po kremi na lopatki potegnemo s prstom, se ne sme zliti nazaj, temveč mora v njej ostati sled prsta.

6.

Kremo precedimo skozi gosto kovinsko cedilo in takoj prekrijemo s prosojno gospodinjsko folijo tako, da se dotika površine. S tem preprečimo, da bi se na vrhu naredila kožica.

Različice angleške kreme

Angleško kremo lahko različno odišavimo, da se bo lepše podala k izbranim sladicam. Namesto vanilje lahko dodamo zelišča, začimbe, žganja, kavo, čokolado, oreščke …

Čokoladna angleška krema: vroči omaki dodamo pol skodelice sesekljane temne ali bele kakovostne čokolade. Mešamo, da se stopi, nato omako precedimo.

Kavna angleška krema: v prvem koraku mleku dodamo 2 žlici zmlete kave za espresso. Kavna zrnca po precejanju zavržemo.

Oreškasta angleška krema: v prvem koraku dodamo pest s veže p opraženih in zdrobljenih oreščkov, na primer lešnikov ali orehov. Oreščke po precejanju zavržemo.

Angleška krema z zelišči ali dišavnicami: v prvem koraku mleku dodamo sveže zelišče, na primer meto (odlično se poda k jagodam!) ali sivko ali žlico začimb, kot so cimet, nageljnove žbice ali strti stroki kardamoma. Po precejanju zelišča in dišavnice zavržemo.

Sadna angleška krema: v ohlajeno angleško kremo vmešamo nekaj žlic sadnega pireja, nato jo precedimo.

42