Kaj je pravzaprav kajmak?

Kajmak je sveži sir, značilen za balkansko kuhinjo, podoben način obdelave mleka pa poznajo tudi v Turčiji. Izdelava kajmaka ni posebej zapletena, a je kot vsaka tradicionalna metoda polna skrivnosti in detajlov, zaradi katerih postane zares odličen.

Kajmak so na Balkanu pripravljali že od nekdaj, postopek pa je bil jasen, še preden so znali opisati, da gre za izdelavo beljakovinsko-maščobnega sloja, ki je rezultat kuhanja mleka, koagulacije beljakovin in mlečnokislinske fermentacije. Enostavno so vedeli, da če s kuhanega mleka posnameš smetano, jo soliš in za nekaj dni ustrezno shraniš, ta dozori v odličen namaz.

Okus kajmaka

Na barvo, teksturo in okus kajmaka vplivajo čas zorenja, sestava mlečne maščobe in beljakovin ter seveda vrsta mleka. Glede na čas zorenja pa v splošnem ločimo zrel kajmak, ki je običajno bolj zrnat, slan in pikanten, ter mladi kajmak, ki je mehkejši in nežnejšega okusa.

Prav tak je mladi kajmak Président, ki ga predstavljajo na spletni strani Siroljub.si. Pospremi lahko vaše dobrote z žara in se zaradi nežnega okusa odlično obnese tudi kot sestavina številnih jedi iz pečice in lonca.

1001 način slane in sladke uporabe

Mnogi si kajmak verjetno z veseljem na debelo namažete na svež kruh, najbolj pa je znan kot kepica svežine ob lepinji in čevapčičih ter drugih mesnih jedeh z žara. Dodate ga lahko tudi v maso za polpete in ustvarite odlične domače burgerje, v zimskem času pa ga vmešate k mesu za sarme.

Z mešanico kajmaka, mleka in jajc, lahko med peko prelijete krompir in tako ustvarite izvrstno prilogo.

Pomešan s skuto je kajmak odličen v najrazličnejših (večinoma slanih) pekovskih izdelkih – gibanicah, štrukljih, pogačah, kifeljcih … Skupaj z mešanimi vrstami sezonske zelenjave s kajmakom popestrite tudi slane pite, kot na primer klasično zeljanico ali sodobnejšo variacijo francoskega quicha z bučkami ali šparglji.

Ljubitelji konkretnejših zajtrkov lahko kajmak dodate jajcem – enostavnejša različica recepta vključuje toplo lepinjo z namazanim kajmakom, v katero položite jajce, pečeno na oko.

Bi si za zajtrk raje privoščili palačinke? Namažete jih lahko z namazom iz kajmaka in sveže zelenjave, na primer kumare, ali pa ustvarite nenavadno sladico, tako da palačinkam poleg kajmaka dodate še čokoladni namaz. Slednja ideja se morda zdi nekoliko nenavadna, celo pretirana, a priča o vse bolj priljubljeni rabi kajmaka pri pripravi sladic. Ker je mladi kajmak Président po okusu ravno prav nežen, ga lahko vključite v recepte za kolačke ali vaniljeve piškote, pripravljene na podoben način kot linške oči, uporabite pa ga lahko tudi v sladki sirovi piti (cheesecake), ki jo obložite s sadjem ali posujete s koščki čokolade.

OZNAKE