Pozimi, letos pa še toliko bolj, je na preizkušnji naš imunski sistem, ki ga moramo krepiti s pravilno prehrano in gibanjem, da nas obvaruje pred virusi in prehladnimi obolenji. Med toplotno obdelavo je obstojnost hranil odvisna od njihove kemijske oblike, topnosti in dovzetnosti za okoljske vplive. Karotenoidi (v oranžno-rdečih živilih) in tokoferoli (v zelenih živilih) so v maščobi topne snovi, zato se v vodnem okolju relativno dobro ohranijo in delujejo kot antioksidanti. V vložninah ni kisika, zato je prisotnost teh antioksidatov še bolj nedotaknjena. Povsem druga zgodba je pri sušenju živil, kjer se vitamin C in navedeni antioksidanti skoraj v celoti izgubijo.

Tudi med toplotno obdelavo živil se vrednosti vitamina C močno zmanjšajo – pri kuhi ali konzerviranju so izgube lahko popolne. Potrebam po vitaminu C moramo zato zadostiti s svežim sadjem in zelenjavo, kjer so izgube pri primernem shranjevanju manjše od 10 odstotkov. Dober vir vitamina C sta tudi pečen brokoli in krompir, saj ga med peko obdržita več kot med kuhanjem v vodi.

Zanimivost

Prehranska industrija nam je zdaj z naprednimi metodami sposobna zagotoviti pomarančni sok, ki vsebuje relativno visoke ravni vitamina C. A hkrati je treba biti pozoren na visok vnos sladkorja in prenizek vnos vlaknin tega predelanega živila.

OZNAKE