Gomoljna zelena je čudovito vsestranska zelenjava, ki popestri zlasti jesenski in zimski jedilnik. Z njo lahko naredimo skoraj vse, kar delamo s krompirjem, le da je gomoljna zelena čudovita tudi surova. Tako jo imajo radi zlasti Francozi, ki so si izmislili znamenito remulado, solato iz tanko nastrgane zelene z gorčično majonezo. Iz gomoljne zelene pripravimo juhe, od svilnato kremnih do vipavske šelinke, brez nje seveda ni niti goveje. Lahko jo gratiniramo v pečici, bodisi samo bodisi skupaj z drugo zelenjavo. Zaradi blagega okusa se lepo ujame z drznejšimi, bolj slanimi živili, kot so prekajene ribe in slanina, pa tudi z robustnimi dišavnicami, recimo s timijanom in rožmarinom. Prav tako se ji priležejo sveži okusi citrusov, peteršilj, smetana, jabolka, česen, lešniki, orehi in druga gomoljasta zelenjava. Odlična je preprosto narezana in pečena v pečici ali pa kuhana in pretlačena v pire. Kot priloga se obnese k vsem vrstam mesa in rib. Skratka, ta aromatični gomolj je kljub robustnemu videzu pravi kulinarični dragulj.

Gomoljna zelena blagodejno vpliva na zdravje. Vsebuje folno kislino in tudi hraniva, ki gradijo kosti – kalcij, magnezij, fosfor in vitamin K –, tako da še zlasti koristi nosečnicam. Vsebuje več ogljikovih hidratov kot stebelna zelena in je dober vir vitamina C in vlaknin.

Pri nakupu pazimo, da so gomolji čvrsti in nepoškodovani, brez nagnitih delov, prav tako ne sme biti videti izsušena. Ker ima debelo lupino, ki jo je treba povsem odstraniti, pazimo, da si priskrbimo dovolj velik gomolj, da bo po čiščenju ostalo mesa, kolikor ga potrebujemo za recept. Olupljena in narezana zelena se hitro obarva, zato jo, če je ne bomo porabili takoj, položimo v vodo, pomešano z nekaj limonovega soka.

Zelenin tatarec z dimljeno postrvjo

Pečena gomoljna zelena z zelišči

Pokrita pita z zeleno, krompirjem, sirom in slanino

Šelinka – zelenina juha

Jabolčna pita z zeleno in slanino

OZNAKE