Gault&Millau je mednarodni neodvisni kulinarični vodnik, ki že 54 let ocenjuje restavracije in jim podeljuje do pet kuharskih kap ter nekaj izbranih nazivov najboljših. Slovenska izdaja vodnika je premierno nastala lansko leto, letošnji rezultati pa so ji sila podobni. Med najvišje ocenjenimi restavracijami so enaka imena kot lansko leto in vseh šest je prejelo po štiri kape. A letošnji vodnik je podrobnejši in obsežnejši ter opeva kulinarične, vinske in pivovarske dobrote Slovenije.

Najvišje ocenjene restavracije (4 kape)

Hiša Franko

Gostilna pri Lojzetu

Restavracija Strelec

Restavracija Mak

Ošterija Debeluh

Hiša Denk

Posebne omembe

Najboljša restavracija 2020: Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono (chef Tomaž Kavčič)

Chef leta 2020: Ana Roš (Hiša Franko)

Chef tradicije 2020: Uroš Štefelin (Vila Podvin)

Najboljši slaščičar 2020: Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič)

Chef prihodnosti 2020: Jure Tomič (Ošterija Debeluh)

Mladi talent 2020: Jakob Pintar (TaBar)

Najboljši pop 2020: Bazilika Bistro

Najboljši natakar 2020: Simon Sitar (Park, Hit Nova Gorica)

 

Najboljše restavracije, vinarji, pivovarji in kmečki turizmi

V letošnji slovensko-angleški izdaji kulinaričnega vodnika Gault Millau so uvrstili kar 160 restavracij, vinarjev in manjših pivovarn, dodali pa so opise tudi dvajsetih kmečkih turizmov in prepoznavne slovenske živilske izdelke.

»Vesela sem, da smo z Gault&Millau v Sloveniji našli višje poslanstvo; vse, ki so kakorkoli vezani na gastronomijo, navdušujemo in spodbujamo h kakovostni storitvi, inovativni ponudbi, ki pa naj bo celostna. Še več, upam si reči, da s svojo prisotnostjo motiviramo k spoštovanju vseh poklicev v gastronomiji, kar smo potrdili tudi z vključevanjem v izobraževalne procese,« je na dogodku dejala direktorica Gault&Millau Slovenija Mira Šemić.

Vodnik je obogaten s fotografijami Slovenije in doživetji, ki nosijo znak Slovenia Unique Experiences.Nadgradnja vodnika s slednjimi je rezultat tesnega sodelovanja s Slovensko turistično organizacijo, ki je glavni partner tako izida vodnika kot tudi izobraževanj Gault&Millau »Znanje pod kapo«, s katerimi je G&M pričel letošnje leto. Mag. Maja Pak, direktorica STO je na novinarski konferenci pred dogodkom izpostavila, da je gastronomija »eden od ključnih turističnih produktov aktualne turistične strategije, ki pomembno prispeva k uresničevanju cilja višje dodane vrednosti. Je osrednja dvoletna trženjska tema Slovenske turistične organizacije v prihodnjem, pa tudi v letu 2021, ko bo še posebej izpostavljen naziv Slovenije kot Evropske gastronomske regije 2021.«

OZNAKE