Njuna zgodba se začne kot v filmu – spoznali sta se pri frizerju. Ker sta zelo zgovorni, sta se hitro zapletli v pogovor in ugotovili, da obe radi preizkušata nove recepte in sta v kuhinji neizmerno ustvarjalni. Najprej sta nameravali peči torte po naročilu, nato pa sta se domislili še otroških pogostitev in poslovnega kateringa. Od tod je bil le majhen korak do ustanovitve podjetja: v samo petih dneh sta sestavili poslovni načrt in registrirali svoje podjetje. Za pogumno odločitev jima niti za hip ni bilo žal – že nekaj tednov po ustanovitvi podjetja sta imeli prva naročila, in čeprav januar slovi kot mesec brez zabav, sta imeli obilo dela. »Zmeraj pravim, da gre dobro z dobrim, in stvari so se nama kar sestavljale. Delava s srcem in to se odraža tudi v hrani, zato je najin slogan Hrana, vidna kot ljubezen.« Da delata srčno in z zanosom, je prepoznal tudi vrhunski kuhar Janez Bratovž, ki ga neizmerno cenita in pravita, da je njun ambasador. Svetoval jima je pri nekaterih receptih, predvsem pa jima pomaga tako, da zanju zastavi dobro besedo, da lažje navezujeta stike.

Otroški katering

Obe sta materi, ki želita, da bi otroci jedli zdravo, in dobro vesta, kako težko je včasih zadovoljiti otroške kulinarične želje. Ker otroci jedo najprej z očmi, sta se domislili zabavnih zelenjavnih prigrizkov – zelenjavo spremenita v pravi mali živalski vrt. »Ko pripravljava otroški katering, najdeva otroka v sebi in ustvarjava. Zelo zabavno je, ko kumaro spreminjava v kačo, češnjeve paradižnike v drobne pikapolonice in iz stebelne zelene ustvariva polža. Moj sin, ki je zelo izbirčen, me je naučil, da otroci tako oblikovano zelenjavo veliko raje pojedo, zato sem mu morala hrano zmeraj domiselno postaviti na krožnik,« se spominja Saša. Bili sta tudi žirantki otroškega kuharskega tekmovanja »Kuhna pa to« in zmagovalni skupini učencev podarili tečaj ustvarjanja tortic na palčki. Ker želita, da bi vsi otroci imeli dostop do zdravega obroka, radi sodelujeta na dobrodelnih dogodkih ter večkrat obiščeta družine v stiski, prineseta sestavine in z otroki skuhata kosilo.

Personalizirani poslovni katering

Katering je že precej razširjena dejavnost, zato sta Karmen in Saša poskušali najti nišo, s katero bi lahko postali prepoznavni. Priložnost sta videli v personaliziranem poslovnem kateringu. »Marketing ni več le ustaljeno oglaševanje v tisku, ampak postaja vse bolj interaktiven, seli se tudi na družbena omrežja in razne dogodke,« je prepričana Saša, ki to področje dobro pozna. »Podjetju, ki želi z dogodkom svojim potencialnim strankam predstaviti nov izdelek, pripraviva personalizirani katering v barvah podjetja, z drobnimi napisi in podrobnostmi, ki spominjajo na predstavljeni izdelek. Tako gostje tudi iz hrane razberejo, kakšen je namen dogodka.« Ker je vsak poslovni dogodek namenjen tudi navezovanju stikov in pogovoru, pripravljata miniaturne jedi, velike resnično le za grižljaj. »Zelo neprijetno je namreč, da do tebe nekdo pristopi v trenutku, ko imaš polna usta ali pa se ubadaš z nespretno pripravljeno jedjo, ki ti razpada v rokah. Zato sva zelo pozorni na podrobnosti in ustvarjava jedi, ki so še manjše od običajne ponudbe v kateringu,« njun poslovni pristop razloži Karmen Kozjek.

Novi izzivi

Saša in Karmen sta kreativni in polni energije, zmeraj pripravljeni na nove priložnosti in izzive. Kot nešolani kuharici veliko vlagata tudi v izobraževanje in obiske sejmov. »Tam dobiva nove zamisli in spoznavava zanimive ljudi. Iščeva tudi druge ambasadorje, saj se želiva povezati z ljudmi iz različnih panog v Sloveniji, ki so se prav tako kot midve pogumno odločili za samostojno podjetniško pot,« pravi Saša, ki je prepričana, da je ključ do uspeha preplet poguma in vztrajnosti. »Seveda v kombinaciji s kakovostjo in ljubeznijo do dela, ki ga opravljava,« še nasmejano doda.