Se spominjate kredence v dnevni sobi stare mame in kristalnih kozarcev, ki se jih ni smel nihče dotakniti? Še hranite zbledele fotografije, na katerih vsa družina občuduje prvi družinski avto, pisalni stroj v velikem usnjenem kovčku in »singerco«, na kateri so ženske iz odsluženih zaves šivale obleke za punčke? Se spomnite, kdaj ste prvič odigrali igro Tetrisa?

Sprehod po spominih

Nostalgija po dobrih starih časih bo v soboto, 21. septembra, preplavila Laško. Tudi letos namreč Turistično društvo Laško pripravlja sprehod skozi zgodovino (od obdobja med obema vojnama do konca 80. let), na katerem bodo ob pomoči številnih društev, skupin in nostalgičnih posameznikov na več trgih in točkah v starem mestnem jedru prikazali, kako se je nekoč živelo, igralo in plesalo.

Vrhunska kulinarika 5 chefov

Tokrat bodo nostalgično prireditev nadgradili z vrhunsko kulinariko, zato so jo poimenovali Laško Guštfest. Okusno plat festivala so prepustili vrhunskemu kuharskemu mojstru Marku Pavčniku, ki je s svojimi kreativnimi jedmi v restavraciji Pavus Laško že pred desetletjem postavil na kulinarični zemljevid Slovenije. Slovi kot kuhar, ki v svoje izjemno domiselne jedi vključuje vse, kar odseva Laško – lokalne sestavine, okoliške samonikle rastline in tudi pivo, na Guštfest pa je povabil tudi štiri kuharske kolege.

Za vas bodo kuhali:

Pet chefov bo svoje mojstrovine preobleklo v festivalsko ulično prehrano, v jedi pa bodo spretno vključili pivo Laško Golding in se tako poklonili enemu glavnih središč slovenskega pivovarstva. Tudi tu je zaznati pridih zgodovine – Pivovarna Laško namreč od lanskega leta nostalgično obuja svoje legendarno pivo Golding, ki so ga prvič zvarili leta 1958 in ga tudi danes varijo s slovenskim hmeljem sorte Savinjski Golding. Tako se laški kulinarično-nostalgični krog sklene.

Pivo je čudovita sestavina, ki da prijetno grenčino, zato ga že dobrih sedem let intenzivno uporabljam pri kuhanju. Dodajam ga v marinade in omake, piščanec se odlično ujame s pivom, goveji rep ponudim s krepko omako s pivom, celo postrv kombiniram s pivom, pa tudi čokolada v prefinjeni družbi piva je izjemna sladica! S pivom pečem kruh in pogačo, ki jo nato posujem še z mešanico soli in savinjskega hmelja. (Marko Pavčnik)

V nostalgičnem Laškem nas tudi na Laško Guštfestu čakajo izjemne kombinacije s pivom!

 

VEČ: www.gustfest.si