delavnica

Sodobna slovenska kuhinja

Na 4-urni delavnici slovenske kuhinje bomo z vrhunskim chefom Tomažem Sovdatom slovenske tradicionalne jedi postavili stopničko više in jih nadgradili s sodobnim pristopom. Ročne spretnosti bomo preizkusili s pripravo bovških krafov (bratranci kobariških štrukljev) z dvema nadevoma in dvema omakama, posodobili bomo klasično joto, in si privoščili sladoled iz polente! Spoznali bomo nove tehnike priprave jedi in se naučili, kako kuharsko kreativni smo lahko s preprostimi, a kakovostnimi sestavinami tradicionalne slovenske kuhinje.

 

Tomaž Sovdat je odličen kuhar iz Posočja, ki pravi, da kuha preprosto in kreativno. Navdih črpa v lokalnih sestavinah in tradicionalnih jedeh, te pa domiselno nadgrajuje s klasičnimi tehnikami francoske kuhinje in sodobnimi pristopi. Svoje kuharsko znanje je kalil v številnih restavracijah doma in v tujini, med drugim tudi pri enem najboljših italijanskih chefov Norbertu Niederkoflerju (Rossa Alpina, 3 Michelinove zvezdice) in 3 leta pri slovenski vrhunski chefinji Ani Roš v Hiši Franko. Z jedmi sodobne slovenske kuhinje je navduševal v bovškem hotelu Dobra vila, to zimo pa stopa na samostojno kuharsko pot. Z veseljem pričakujemo odprtje njegove nove gostilne Mangrt v Logu pod Mangartom!

 

delavnica

Dobrote iz kvašenega testa

Tradicija kruha in izdelkov iz vzhajanega kvašenega testa je v slovenski kulinariki globoko zakoreninjena. Na delavnici bomo spoznali vse skrivnosti kvašenega testa, odgovorili na vsa vprašanja, ob tem pa ovrgli številne mite in dokazali, da lahko z nekaj osnovnimi napotki svoje znanje in recepte hitro uspešno nadgradimo. Zamesili bomo testo in spekli pogače, spletli pletenko in zvili dišeče ferdinandove kolačke. Ker praznični čas že trka na vrata, bomo pekli tudi božične zvezde in strašne Miklavževe parklje.

 

Mirjam Kavčič je ena največjih poznavalk kvašenega testa v Sloveniji. Ustvarila je na stotine receptov za dobrote iz kvašenega testa, vodila številne delavnice in mnoga ocenjevanja kruha ter kvašenih izdelkov. Le malo je direktoric, ki bi svojo službo tako pogosto pripeljale pred domačo pečico in – svojo domačo pečico v službo. Mirjam Kavčič je direktorica podjetja Lesaffre Slovenija, največjega slovenskega ponudnika svežega kvasa, ki je ob preizkušanju kvasa Fala do potankosti preučila kvašeno testo. »Največkrat se šele med prazniki zavemo, kako nas prav tradicija peke združuje in osrečuje. Naše poslanstvo je ohranjati tradicijo peke in širiti ljubezen do peke,« pravi. Le kako bi lahko to poslanstvo bolj dejavno uresničevala, kot v vlogi gospodinje, ki sama peče in pri tem zapiše vse sestavine in postopek priprave?

vodena degustacija

Spoznajmo kraft piva

Na vodeni degustaciji kraft piv bomo spoznali, kaj so butična (craft) piva, okusili razlike med stili piv in razumeli, zakaj prihaja do razlik v okusu. Degustacijo bo vodil strokovnjak za pivo in izkušen predavatelj Andrej Colarič, s seboj pa bo pripeljal pivo slovenske mikropivovarne Green Gold Brewing, kjer gojijo filozofijo, da pivo ni le pijača, ki te odžeja, temveč je izpopolnjen presežek. V pivih, varjenih v pivovarni sredi Spodnje Savinjske doline, se zato prepletata slovenska tradicija (in slovenski hmelj) ter leta pivovarskih izkušenj, ki jih lastnik pivovarne Luka Rojnik na različnih izobraževanjih nabira vsepovsod po svetu.

Andrej Colarič je strokovnjak za pivo in izkušen predavatelj, ki se ponaša z enim najbolj cenjenih nazivov na področju pivovarstva na svetu – ameriškim certifikatom Cicerone. Vodi številne degustacije piv, sodeluje z vrhunskimi restavracijami, s katerimi pripravljajo menije, usklajene s pivsko ponudbo, ter prav posebne tematske večerje, kombinirane s pivom. Je soavtor strokovne knjige o pivu “Pivo, pijača doživetja”, njegove zapise pa lahko spremljate tudi na portalu Pivopis.si.

 

Privoščite si dan, zapolnjen z intenzivnimi kuharskimi delavnicami, namigi vrhunskih strokovnjakov, odlično hrano, vinom  in pivom ter ga zaključite s popoldanskim razvajanjem s koktajli!

 

Kulinarični dan je lahko čudovito darilo!

 

*S prijavo na dogodek udeleženec potrjuje, da je dovoljuje obdelavo osebnih podatkov za namene izvedbe Kulinaričnega dne. Osebne podatke prijavljenih bosta organizatorja Dedal d.o.o. (revija Dober tek) in Event24 obdelovala v skladu z zakonom in določili Splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov (GDPR). Organizatorja bosta z osebnimi podatki sodelujočih ravnala odgovorno in jih obdelovala zgolj za namene izvedbe dogodka Kulinarični dan.