Tradicionalni, že osmi vinski dogodek Festvina, ki je eden največjih brezplačnih strokovnih vinskih dogodkov pri nas, bo 30. septembra na Brdu pri Kranju pod eno streho zbral rekordno število vrhunskih razstavljavcev, ki bodo ekskluzivno predstavili svoja najboljša vina in zapisali nove vinske trende.

Predstavitev in degustacija vin

Predstavilo se bo 84 vinarjev, od tega kar 25 tujih, vsak s tremi do petimi vzorci vin – nekateri razstavljavci bodo predstavili tudi vina, ki jih ni moč preizkusiti ali kupiti nikjer drugje. Vsak od obiskovalcev prejme ocenjevalno knjižico, v katero si lahko zapisuje misli in ocene vin, ki jih je preizkusil, in mu kasneje služi kot dober pripomoček pri izbiri vin. Dogodek, ki ga bo letos prvič povezoval Peter Poles, bo obiskala tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, gospa Aleksandra Pivec in nova ameriška veleposlanica, Lynda C. Blanchard.

Matjaz Lemut (Tilia Estate), Rok Kozelj, Lucija Kozelj, Jože Kozelj, Luka Jezeršek (Jezeršek gostinstvo)

Kjer se vinarji in gostinci srečajo iz oči v oči

Na zadnjem dogodku Festvina leta 2017 se je zbralo več kot 1.500 ljubiteljev vina. Festival postaja vedno bolj pomembno stičišče slovenskih in tujih vinarjev, strokovne javnosti, gostincev, hotelirjev, predstavnikov trgovskih sistemov pa tudi tistih, ki so zgolj ljubitelji vin in vinske kulture.

 

»V podjetju se na dogodek Festvina vedno pripravimo, saj je to dobra in strokovna priložnost, da kasneje oblikujemo vinsko karto. Ekipa naših ljudi se prej dogovori, na katera vina bomo pozorni, tam jih preizkusimo in se  po dogodku sestanemo ter osnujemo vinsko karto. Kot gostincem nam je pomembno, da v hišo pride en dobavitelj, z eno dobavnico in nam potem olajša vse zadeve.«(chef Luka Jezeršek, Jezeršek gostinstvo)

Delavnice

Podjetje Italesse bo imelo delavnico o pravilni rabi vinskih kozarcev, potekala bo vodena degustacija vod, degustacija oljčnih olj, predstavitev pametnih odpiračev Zzysh ter plačljiva degustacija dražjih vrhunskih vin. V popoldanskem času bo pod vodstvom Marina Beroviča tudi slavnostna podelitev medalj Great American International Wine Competition slovenskim vinarjem, ki ga bo protokolarno izvedla nova ameriška veleposlanica, Lynda C. Blanchard.

 

“Dogodek bo obiskovalcem poleg degustacij ponudil tudi nova znanja. Zasnovali smo zelo zanimive delavnice, ki se bodo hitro zapolnile, ” (Lucija Koželj, vodja festivala Festvina)

Osrednji strokovni del bo okrogla miza z naslovom Sommelierski izziv ali kako to delamo mi, kako to delajo najboljši. Tomaž Sršen, glavni urednik revije Dolce Vita, sommelier 3, učitelj sommelier, WSET 3 in diplomant ljubljanske biotehniške fakultete za vinskega ocenjevalca, bo gostil tri priznane sommelierje iz treh prestižnih evropskih restavracij – v Slovenijo na Brdo pri Kranju namreč prihajajo:

Tema pogovora bo način priprave vinskih kart, razmerje domačih in tujih vin, sestavljanje okusov ob jedeh, vinske marže, katera vina kupiti, kdaj ponuditi tuje vino, katere vinarje izpostavljati in kako … Ob pogovoru bo potekala tudi slepa degustacija šestih vin enakega stila.

Tiskana popotnica – Wine Magazine

Vsak udeleženec Festvina prejme tudi obsežno aktualno tiskano knjigo oziroma katalog slovenskih in tujih vin, ki na 200 straneh zajema zanimive zgodbe vinarjev ter predstavlja njihova vina, nekaj prostora pa je  namenjenega tudi drugim pijačam, kot so gini in viskiji. Katalog je obogaten s pogovori z znanimi slovenskimi vinarji, strokovnimi članki, predstavljeni pa so tudi vinski pripomočki, ki so na voljo v Hiši dobrih vin.

 

Ko smo pred 25 leti organizirali prvi Festvina, je potekal v prijetnem okolju na Račjem otoku s 25 vinarji, s katerimi še danes sodelujemo, imeli pa smo približno 300 gostov. Z leti je vedno več  razstavljalcev in obiskovalcev. K temu pripomore tudi to, da je v Sloveniji velika vinska širina, različnost in pestrost. Imamo čudovito deželo z dobrimi vini in vinarji, ki gredo z ramo ob rami s kulinariko vse višje. (Jože Koželj, direktor Hiše dobrih vin in ustanovitelj ter organizator festivala)

Prijave na dogodek Festvina potekajo na spletni strani www.kozelj.si/fv.

Organizator: Koželj, Hiša dobrih vin